Scandaluri politice în UE, înaintea venirii iernii, pentru energia nucleară și gaze naturale: „Nu este nici legal”

Andrei Dumitrescu 10.10.2022, 14:20
Scandaluri politice în UE, înaintea venirii iernii, pentru energia nucleară și gaze naturale: „Nu este nici legal”

Austria a depus o contestație în justiție privind includerea energiei nucleare și a gazelor naturale pe lista de investiții „verzi” a Uniunii Europene.

„Mă opun cu toată forța mea încercării de a face din energia nucleară și din gazele naturale o „spălare verde” prin intermediul unui act delegat suplimentar„, a declarat Leonore Gewessler, ministrul federal austriac pentru protecția climei, mediu și energie, în fața reporterilor.

„Cred că este iresponsabil și nerezonabil. Din punctul nostru de vedere, nu este nici legal”, a adăugat ea.

Austria declarase anterior că va acționa în justiție la câteva ore după ce Parlamentul European a susținut planul UE de a include energia nucleară și gazele în viitoarea taxonomie, la începutul lunii iulie.

Taxonomia este o clasificare menită să ofere sectorului financiar claritate cu privire la activitățile economice care pot fi considerate sustenabile și care este în lucru de ani de zile.

Decizie „extrem de politică”

Decizia Comisiei Europene de a adăuga energia nucleară și gazele naturale pe listă a fost criticată ca fiind extrem de politică și a venit în urma unor presiuni puternice din partea Franței și a Germaniei, care se bazează în mare măsură pe energia nucleară și, respectiv, pe gaze naturale.

Douăsprezece ONG-uri de mediu, printre care Greenpeace, WWF, ClientEarth și Transport & Environment (T&E), au lansat luna trecută propria contestație juridică împotriva actului delegat, argumentând că acesta încalcă regulamentul privind taxonomia în sine, precum și Legea europeană privind clima și obligațiile asumate de blocul comunitar în cadrul Acordului de la Paris din 2015.

Austria, care și-a depus cererea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, speră că și alte state membre se vor ralia la contestația sa.

Luxemburg, care a criticat, de asemenea, actul delegat în iulie, „a anunțat deja că se va alătura acestei inițiative”, a declarat Gewessler.

Ministrul a subliniat că dosarul său se bazează pe „16 puncte nevralgice”.

Consumatorii care nu vor fi afectați de reducerea consumului de gaze naturale

Nucleare, a spus ea, este asociat cu „riscuri incalculabile”, inclusiv cu „depozitarea finală nerezolvată a deșeurilor radioactive”, care nu îndeplinește unul dintre criteriile centrale ale taxonomiei, potrivit căruia nu poate fi inclusă nicio activitate economică considerată a „cauza prejudicii semnificative”. Ea a citat Hiroshima, Fukushima și riscurile pe care invazia rusă în Ucraina le prezintă pentru centralele nucleare din această țară devastată de război.

De asemenea, ea a susținut că energia nucleară este „mult prea scumpă și, de asemenea, mult prea lentă pentru a putea contribui în acest deceniu critic la protecția climei”.

Între timp, gazul natural este un combustibil fosil și „nu poate fi ecologic prin definiție”, a spus ea.

„Eliberează cantități uriașe de CO2, cauzând emisii de metan pe tot parcursul lanțului de extracție și transport, gazul fosil dăunează climei noastre și clima dăunează gazului natural pentru producția de electricitate”.

„Slăbește credibilitatea taxonomiei ca instrument semnificativ, ca instrument credibil și coerent în finanțe și, de asemenea, creează descurajări pentru investiții în sistemul nostru energetic, deoarece întârzie investițiile necesare urgent în tranziția energetică, deoarece sunt deja disponibile energii regenerabile mai ieftine și mai rapid disponibile”, a spus ea.

În cele din urmă, pentru Austria, Comisia a eliminat măsura prin emiterea unui act delegat pentru a adăuga la taxonomie, după ce regulamentul fusese aprobat de statele membre.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...