Putin își pierde rapid prietenii. Lavrov: „Un stat care își înțelege responsabilitatea față de propriul popor”

Andrei Dumitrescu 26.09.2022, 10:06
Putin își pierde rapid prietenii. Lavrov: „Un stat care își înțelege responsabilitatea față de propriul popor”

De-a lungul adunării anuale ONU, lider mondial după lider mondial și-a exprimat un profund disconfort, dacă nu chiar o condamnare categorică, în legătură cu războiul Rusiei din Ucraina. Chiar și unele țări care au rămas prietene cu Kremlinul au cerut o încetare a focului sau alte modalități de a pune capăt crizei. Puțini au oferit cuvinte de mângâiere Rusiei.

Iar președintele rus Vladimir Putin, care nu a participat la Adunarea Generală a ONU, nu și-a făcut nici el însuși o favoare atunci când a anunțat la mijlocul săptămânii că escaladează bătălia și că ar putea folosi chiar arme nucleare.

Nemulțumirea globală tot mai mare față de Rusia a fost greu de trecut cu vederea. Un diplomat american de rang înalt a declarat pentru Politico că unii oficiali străini au refuzat invitațiile Rusiei de a se întâlni în marja AGONU săptămâna trecută, având în vedere optica.

Dar, pentru moment, este mai mult o schimbare de ton decât ceva tangibil care ar putea adăuga presiune asupra Kremlinului din punct de vedere economic sau militar – multe țări încă se bazează pe Rusia pentru aprovizionarea cu petrol și gaze. Lavrov, în primul rând, pare să realizeze acest lucru, astfel că diplomatul veteran nu s-a abținut în discursul său de sâmbătă.

Războiul „just” văzut de Lavrov

El a insistat că războiul Moscovei a fost just și că Rusia se apără pe sine și pe vorbitorii de limbă rusă din Ucraina împotriva unui regim neonazist de la Kiev – o afirmație care nu se bazează pe realitate. El a dat vina pe sancțiunile americane și europene pentru creșterea insecurității alimentare – o acuzație pe care Occidentul o neagă – și nu, de exemplu, pe eforturile Rusiei de a bloca transporturile de cereale ucrainene. De asemenea, a prezentat extinderea NATO ca pe o amenințare pe care Kremlinul nu o poate ignora.

„Sunt convins că orice stat suveran, care se respectă ar face același lucru în locul nostru, un stat care își înțelege responsabilitatea față de propriul popor”, a declarat Lavrov, un om descris adesea de observatorii din domeniul afacerilor externe ca fiind „viclean”.

În special, el a criticat Statele Unite, cel mai critic susținător al Ucrainei, pentru rolul său de „hegemon” care subminează regulile globale pe care pretinde că le susține. „Numiți o țară în care Washingtonul a intervenit cu forța și în care, ca urmare a acestui fapt, viața s-a îmbunătățit”, a spus Lavrov.

Serghei Lavrov s-a dat de gol. Care este adevaratul obiectiv Rusiei in Ucraina

Cu toate acestea, sfidarea lui Lavrov nu schimbă realitatea incomodă pentru Rusia, care devine din ce în ce mai evidentă: unii dintre cei mai fideli aliați ai săi pun la îndoială înțelepciunea războiului său din Ucraina, care a adus Rusiei o serie de pierderi teritoriale majore în ultimele zile.

Schimbarea de ton a devenit evidentă în zilele de dinaintea reuniunii ONU a liderilor mondiali de la New York.

China și India se întorc împotriva Rusiei

În timpul unui summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai, desfășurat în Uzbekistan la începutul acestei luni, Putin s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping și cu premierul indian Narendra Modi. Liderul rus a recunoscut că colegul autocrat Xi – a cărui națiune este, fără îndoială, cel mai important prieten al Rusiei – a ridicat „întrebări și îngrijorări” cu privire la războiul din Ucraina. Între timp, liderul indian i-ar fi spus lui Putin că „era de astăzi nu este o eră a războiului”, ceea ce unii au considerat că este un reproș atent.

Apoi a venit Adunarea Generală a ONU, care a oferit și mai multor țări o platformă pentru a-și exprima frustrarea.

Unele țări nu au vrut să evite subiectul Ucrainei, în special cele cu populații afectate de penuria de alimente și energie și de creșterea prețurilor ca urmare a războiului. Țările din America Latină și Africa, în special, au avut de suferit, dar, din motive istorice și economice, multe dintre aceste țări doresc să evite să ia deschis partea Rusiei și a Occidentului atunci când este vorba despre Ucraina.

Absența fizică a lui Putin de la Adunarea Generală a ONU nu a fost o surpriză, dar el i-a alarmat pe cei adunați anunțând miercuri că mobilizează alte sute de mii de soldați, că susține referendumuri pentru „anexarea” unor teritorii ucrainene și că ar putea chiar să folosească arme nucleare în efortul său de a învinge Kievul. Acesta din urmă, în special, a înfuriat mulți lideri străini și a atras reacții deosebit de puternice din partea țărilor aliate cu SUA, care au susținut Ucraina de la început.

Putin se angajează în „amenințări cu sabia”, a declarat Liz Truss, noul prim-ministru britanic. „Acest lucru nu va funcționa”.

Deocamdată, nu au existat rupturi tangibile majore cu Moscova din partea unor țări precum India și China, care continuă să umple cuferele Kremlinului prin achiziționarea de produse energetice rusești. Faptul că Rusia continuă să obțină acest nivel de venituri ar putea depinde de faptul dacă statele europene care, de asemenea, încă se bazează pe Rusia pentru energie pot fi de acord cu plafoanele de preț aflate în prezent în discuție. Chiar dacă o fac, asta nu înseamnă că marii cumpărători, cum ar fi cei din New Delhi sau Beijing, vor fi de acord.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...