Răspunsul SUA la amenințările nucleare ale lui Putin. „Vor fi consecințe catastrofale pentru Rusia”

Ioana Bucur 26.09.2022, 00:02
Răspunsul SUA la amenințările nucleare ale lui Putin. „Vor fi consecințe catastrofale pentru Rusia”

Declarațiile îngrijorătoare făcute de oficialii de la Moscova nu au rămas fără reacție. NATO a început pregătirile pentru situația în care liderul de la Kremlin va declanșa un atac nuclear. A apărut și răspunsul SUA la amenințările nucleare ale lui Putin: „Vor fi consecințe catastrofale pentru Rusia”.

SUA, primul răspuns la amenințările nucleare

Noile declarații făcute de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, într-o conferință de presă susținută după discursul de la ONU, în care puncta că în cazul în care referendumurile din Ucraina vor trece, regiunile ce ar urma să fie anexate de țara sa vor beneficia de „protecția deplină” a Rusiei, nu au rămas fără reacție.

Întrebat despre posibilitatea apărării acestor teritorii cu armament nuclear, Lavrov a amintit că orice teritoriu rus, inclusiv cel care urmează să fie „înscris în viitor” în Constituţia Rusiei, „se află sub protecţia deplină a statului”.

Afirmațiile nu au rămas fără reacții din partea comunității internaționale. NATO și SUA se pregătesc deja pentru scenariul în care Putin va cere folosirea armelor nucleare în Ucraina.

Potrivit informațiilor obținute de presa din Marea Britanie, țările occidentale au transmis deja Kremlinului că răspunsul va fi „catastrofal pentru Rusia”.

Dumincă, Jake Sullivan, consilier pentru Securitate al lui Joe Biden, a dezvăluit că s-a „comunicat direct”, în privat, la niveluri foarte înalte, cu Kremlinul.

„Am comunicat direct, în privat, la niveluri foarte înalte, Kremlinului că orice utilizare a armelor nucleare va avea consecințe catastrofale pentru Rusia.

Am transmis că SUA și aliații noștri vor răspunde decisiv. Am dat un mesaj clar și specific cu privire la ceea ce va implica asta”, a spus Jake Sullivan, potrivit Financial Times.

Răspunsul SUA la amenințările nucleare ale lui Putin. „Vor fi consecințe catastrofale pentru Rusia”

„Evaluarea Occidentului este că avertismentele lui Putin că nu blufează cu privire la lansarea atacurilor nucleare”

Aceeași sursă precizează că în cazul în care Vladimir Putin ar folosi arme nucleare tactice pe frontul din Ucraina, „răspunsul Vestului ar declanșa o ripostă militară cu arme convenționale din partea statelor occidentale, pentru a pedepsi Rusia”.

Se fac planuri de urgență în mai multe state, pentru mai multe scenarii.

„Evaluarea Occidentului este că avertismentele lui Putin că nu blufează cu privire la lansarea atacurilor nucleare asupra Ucrainei sunt menite să redea un oarecare avânt după eșecurile armatei sale pe câmpul de luptă.

SUA au discutat, de asemenea, scenarii cu ucrainenii despre posibila utilizare a armelor nucleare de către Rusia și au făcut scenarii de protecție și siguranță”, mai arată sursa citată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...