EXCLUSIV

PSD reia discuția despre impozitarea diferită a proprietăților. Primarul Iașiului: „Nu ne aduce prea mulți bani. Iar să faci diferențiere în funcție de etaj…”

Gabriela del Pupo 20.09.2022, 18:08
PSD reia discuția despre impozitarea diferită a proprietăților. Primarul Iașiului: „Nu ne aduce prea mulți bani. Iar să faci diferențiere în funcție de etaj…”

Ordonanța care prevedea impozitarea proprietăților în funcție de orașul sau zona unde se aflau respectivele imobile și apartamente nu are șanse de izbândă și cel mai probabil va fi prorogată până în 2025, luând în considerare discuțiile din Senat, unde respectivul act normativ este în dezbatere. Președintele PSD a declarat însă astăzi că cererea unei astfel de diferențieri de impozitare a proprietăților este încă pe masă și că se vor căuta alte soluții la Ministerul Finanțelor. Motivul pentru care s-a decis amânarea ordonanței 16/2022 a fost în primul rând lipsa unei baze de date pentru aplicarea acesteia imediată dar și într-un mod care să reflecte valoarea reală a acelor proprietăți.

„Să fie propusă o altă soluţie. Avem cel mai mic nivel din UE al impozitării proprietăţilor”

Marcel Ciolacu reia discuția cu privire la impozitarea diferențiată în funcție de valoarea de piață a proprietăților pe care le deține o persoană sau o firmă. Inițial ordonanța dată de Guvern a stârnit ample controverse în spațiul public pentru ca mai apoi să fie amânată pentru că implica o catalogare a informațiilor despre toate proprietățile dintr-un oraș, de care autoritățile nu dispuneau.

„Primarii au ridicat o problemă şi vom vedea cu Ministerul de Finanţe care e cea mai bună soluţie. E posibil să fie amânată, dacă nu se poate aplica imediat, pentru că nu există digitalizarea la nivel corespunzător, sau să fie propusă o altă soluţie la nivelul Ministerului Finanţelor. Avem cel mai mic nivel din UE al impozitării proprietăţilor”, a afirmat Marcel Ciolacu, marţi în Parlament.

Avocatul Poporului a ridicat problema eliminării pragului maxim în ceea ce privește impozitarea proprietăților, argumentând că o astfel de prevedere este neconstituțională. În ordonanță este prevăzut doar pragul minim nu și cel maxim pentru stabilirea noilor impozite pe proprietăți.

În link-ul de mai jos puteți citi întreg documentul trimis Senatului de către Instituția Avocatului Poporului.

L483-2022 Avocatul Poporului

Primarul Iașiului: „S-ar face foarte multe erori care ar atrage discuții interminabile”

Impact.ro a stat de vorbă cu primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, iar acesta spune că sunt soluții alternative pentru a introduce impozitarea diferențiată pe proprietăți chiar dacă până acum nu a fost găsită o formă care să fie aplicabilă într-un timp foarte scurt.

„În principiu, nouă nu ne aduce o sumă extraordinar de mare apariția sau aplicarea acestei prevederi. Era un inconvenient legat de faptul că nu se făcuseră protocoalele cu Camera Notarilor în ceea ce privește stabilirea bazei de impozitare pentru bunurile intrate în analiza ordonanței de modificare a Codului Fiscal. Volumul de impozitare este atât de mare, mai ales la orașele mari, încât să faci o radiografiere pe fiecare locuință, pe număr de camere, dependințe, etaj, cu diferențierea impozitului în funcție de etaj, sunt lucruri de durată. S-ar face foarte multe erori care ar atrage discuții interminabile.” spune edilul.

Impozitarea ar putea fi calculată de autorități pe datele existente. Unele primării deja au trimis cereri către contribuabili.

Foto: vascu.ro

„Altă soluție nu poate fi decât prin rezervarea dreptului autorităților locale de a se raporta la pragul minim, sau mai mult decât pragul minim, cerut prin Codul Fiscal. Noi nu am trimis astfel de cereri pentru că aceste informații se obțin la înregistrarea bunului. Noi avem aceste date de ani de zile, de data aceasta se dorește mai mult decât materialul din care este construită clădirea, sau anul. Se dorește detaliat modul în care se folosește clădirea, cât este locuibil, cât sunt dependințe, raportul acesta este foarte important în stabilirea impozitului.” spune Mihai Chirica.

Mihai Chirica, primarul Iasiului

„În foarte multe țări, impozitul este cam două chirii de piață, la noi e departe de asta”

Impact.ro a stat de vorbă și cu Adrian Vascu, fost președinte al Asociației Naționalelor a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) care spune că prorogarea ordonanței va duce cel mai probabil la anularea ei, în timp, și explică mecanismele prin care s-ar putea realiza o impozitare echilibrată cu datele existente. De asemenea acesta confirmă premiza de la care a pornit inițiativa unei impozitări diferențiate, aceea că în alte state occidentale, sumele sunt mult mai mari.

„Depinde cu ce comparăm, în SUA, unde avem noi 50 de dolari ei au 500, din punctul acesta de vedere, în foarte multe țări, impozitul este cam două chirii de piață, la noi e departe de asta. Pe de altă parte trebuie să ne gândim și câți proprietari avem noi, persoane fizice, și ce putere de cumpărare au.

Dimensiune mare sau mică, sigur că mai este loc, să vedem cum se vor gândi. Eu salut faptul că vor proroga Ordonanța, și sper că prorogarea va duce spre anularea acestei căi. Pentru prorogare, discuția din Senat vizează termenul de 1 ianuarie 2025. Nu se va mai ajunge la această cale. Sunt variante, din analiza făcută la mine pe blog, oricare se va putea folosi atât pentru rezidențial cât și pentru nerezidențial.” spune Adrian Vascu.

Acesta a propus câteva soluții pe blogul său personal:

S-a acreditat ideea  pentru încadrare se vor utiliza studiile de piață ale notarilor aflate în prezent în utilizare. Cred  este o înțelegere greșită. Aceste studii au fost realizate în anul 2021 cu informații valabile în anul 2021 pentru a fi utilizate de către notari în anul 2022.

Conform modului de lucru de până în prezent, aceste studii se realizează în ultima parte a anului în curs și sunt valabile începând cu anul următor. Altfel spus, ele urmează a fi realizate cu informațiile aferente anului 2022 pentru a fi utilizate în 2023.

Dacă nu este așa și se vor utiliza cele existente, fac următoarele mențiuni:

a) ele se vor baza în anul 2023 pe informații din 2021.

b) nu există o asumare prevăzută de lege a valorilor din studii de către evaluatorii autorizațiSimplă citire a acestora de către orice doritor,  va edifica faptul  ele au fost realizate pe baza art 111 din codul fiscal nemodificat în decembrie anul trecut. Așadar dacă se vor utiliza, va trebui mai întâisau concomitent,  se știe cine are responsabilitatea valorilor: Ministerul de FinanțeNotarii Publici? Etc.

Studiile de piață pentru anul 2023 vor fi realizate conform legii de către evaluatorii autorizați. În acest sens, ANEVAR, care are rolul de stabilire a regulilor pe baza cărora își desfășoară activitatea profesională evaluatorii autorizați, a emis un document care conține regulile de elaborare a studiilor de piață prevăzute în art 111 din Codul Fiscal, care se află pe transparență decizională pe siteul www.anevar.ro

Noile reguli, care sunt obligatorii pentru evaluatorii autorizațiprevăd ceea ce se poate face, și ceea ce nu se poate face din punct de vedere profesional în aceste studii.

Adrian Vascu a amintit și faptul că introducerea impozitării diferențiate pe proprietăți face parte din obiectivele asumate de România pentru a îndeplini un anumit număr de reforme, pentru ca astfel să se califice pentru finanțări prin PNRR.

„La rezidențial cel mai simplu este să facă o actualizare a algoritmului actual, bazat pe niște feedback-uri date de informațiile de piață. Este o cale care rezolvă în cel mai simplu mod toate cerințele în cel mai simplu mod. Și să unifice terenurile cu clădirile, pentru că nu erau până acum și să vină cu un impozit care să  aibă legătură cu valoarea de piață, și să fie o oarecare creștere a impozitelor, și în concordanță cu obiectivele asumate prin PNRR.

Noi trebuie să respectăm ce am scris în PNRR pentru a nu pereclita alocările sumelor acum. Erau întotdeauna importante, dar în condițiile actuale, orice sumă care vine îți poate susține niște investiții este foarte binevenită, este o soluție și de calmare a inflației și de trecere prin această perioadă.” spune specialistul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...