PSD promite creșterea pensiilor și a salariilor. Se pregătește lansarea unui nou pachet social pentru categoriile vulnerabile

Elena Avramescu 25.08.2022, 09:20
PSD promite creșterea pensiilor și a salariilor. Se pregătește lansarea unui nou pachet social pentru categoriile vulnerabile

În ultimul timp s-a tot vorbit despre lansarea unui nou pachet social pentru categoriile vulnerabile, precum și despre anumite măsuri pentru creșterea pensiilor și a salariilor. Se pare că acestea ar urma să fie anunțate după ședințele pe care sociali-democrații le au programate săptămâna viitoare.

Salarii și pensii mai mari promise de la 1 ianuarie

Mai multe surse susțin că salariul minim pe economie ar putea să fie majorat începând cu data de 1 ianuarie 2023, ceea ce ar însemna să ajungă până la 2850 de lei sau să chiar până la 3000 de lei. Nici pensia nu a fost uitată, fiind șanse să fie indexată cu rata inflației, mai precis 15%.

Cea care a spus mai multe despre acest subiect este Doina Pârcălabu, fost şef al Casei de Pensii, care a ținut să aducă acuzații cu privire la lipsa banilor din Pilonul 2 de Pensii.

„Pentru că avem o instituție numită de Parlament care are ca şi atribuție supravegherea acestor fonduri, inclusiv modalitățile în care aceștia își constituie garanții şi cum îşi investesc fondurile pe care le încasează lună de lună. Pentru că discutăm de sume care se deduc din Pilonul 1 de pensii, practic în fiecare lună veniturile se diminuează cu aceste sume.

Mă uitam pe statistici şi la nivelul lunii mai pe sumele transferate pe cele 7 fonduri sunt 891,411,369 de lei, care reprezintă sume importante şi de acea ele trebuie gestionate corect.

În ceea ce privește Pilonul 2, în prezent el funcționează în mod activ pe partea de acumulări şi mai puţin pe partea de livrări de beneficii.

Iar în ceea ce privește modalitatea de plată, în situaţia în care persoanele care îndeplinesc condiţia de vârstă standard vor solicita restituirea sumelor suntem în urmă în ceea ce privește emiterea şi aprobarea legii privind modalitatea de plată a unităților. Nu este vorba despre un furt, ci despre rentabilitatea plasamentelor”, a declarat Doina Pârcălabu, fost preşedinte la Casa Naţională de Pensii, potrivit Antena 3.

Cum afli la ce varsta iesi la pensie. Calculator varsta pensionare
Pensii marite

Totul despre banii din Pilonul II de pensii

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre banii din Pilonul II de pensii, spunând că „din cauza eficienței slabe, de la lună la lună ne dispar bani din pilonul II şi din ceea ce am acumulat până acum”. În acest sens, cea care ar trebui să vină cu soluții optime în acest caz este Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„Pentru cei care ne urmăresc contează mai puţin dacă este de vină ANRE, ministerul Energiei, primul ministru sau UE. Contează coerența actului guvernamental. Şi noi vedem cum se insultă cele două partide: PNL şi PSD. Realitatea este că acum avem nişte tensiuni fățise şi discutăm de perspectiva omului de rând care se uită şi aşteaptă de la Guvern să gestioneze statul într-un mod coerent.

Fondurile de pensii Pilonul II au prin lege obligația să investească 60% în titluri de stat. Titlurile de stat reflectă performanța statului. Dacă statul are nişte echilibre macroeconomice, merge bine şi e administrat eficient, titlurile de stat sunt căutate.

Dacă statul are politici cu oameni care se ceartă între portofolii şi neclaritate cu ce urmează, atunci titlurile de stat sunt mai puţin valorizate. Prin urmare, nu este vorba de ineficiența administratorilor de fond, ci de activele pe care aceştia le au în portofoliu”, a declarat Dragoș Pâslaru la Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...