Pensii România, veste majoră pentru toți cetățenii. Se mărește contribuția la Pilonul 2

Nicu Stan 09.03.2022, 12:28
Pensii România, veste majoră pentru toți cetățenii. Se mărește contribuția la Pilonul 2

Pensii România, veste majoră pentru toți cetățenii. Se mărește contribuția la Pilonul 2. Pentru a respecta angajamentele luate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), experții noștri propun, prin intermediul unui proiect de ordonanță pus marți în dezbatere la Ministerul Muncii, creșterea nivelului contribuției la Pilonul II de pensii private obligatorii, de anul viitor, cu 1%.

Pensii România. Se mărește contribuția la Pilonul 2. Cu cât și de când

Autoritățile din România vor să crească contribuția cu 1% la Oilonul II de pensii private obligatorii, începând cu anul 2024, pentru a putea astfel respecta angajamentele luate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)

În prezent, contribuția la pensii plătită de angajatori pentru salariații lor se duce parțial la sistemul public de pensii (Pilonul I) și parțial la sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II).

Contributia la Pilonul II ajunge la 4,75% din 2024
Contributia la Pilonul II ajunge la 4,75% din 2024

Cât este acum contribuția la Pilonul 2

Mai exact, așa cum se stipulează în proiectul de OUG de la Ministerul Muncii, începând cu 1 ianuarie 2024, cota de contribuţie la fondul de pensii din Pilonul II va crește de la 3,75, cât este în prezent, la 4,75%. Conform Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, actuala cotă de contribuție la fondul de pensii, de 3,75%, este în vigoare de la data de 1 ianuarie 2018.

Creșterea contribuţiei la pensiile administrate privat, respectiv la Pilonul II de pensii, este prevăzută în PNRR, iar proiectul de OUG pentru majorarea efectivă apare acum întrucât condiția privind asigurarea sustenabilității Pilonului II de pensii, asumată prin Plan Național, trebuie îndeplinită până la sfârșitul lunii martie.

Ce înseamnă nerespectarea măsurilor asumate în PNRR

Trebuie amintit faptul că nerespectarea termenelor asumate prin PNRR cauzează întârzieri în implementarea acestuia, ceea ce s-ar putea reflecta, în fapt, asupra gradului de absorbţie a fondurilor alocate țării noastre.

Măsura de creștere cu 1% a contribuției are scopul de a veni în sprijinul “asiguraților care contribuie la un fond de pensii administrat privat, pentru care aceștia vor beneficia de o pensie privată”, conform notei de fundamentare a propunerii. De asemenea, tot în PNRR, este decisă diversificarea activelor în care pot fi investite fondurile de pensii administrate privat pentru creșterea investiţiilor pe piaţa românească.

Patru Piloane alcătuiesc sistemul de pensii din România

Sistemul de pensii din România este compus, acum, pe patru piloni. Adică, există Pilonul I de pensii, ceea ce înseamnă vistieria statului, unde merge o parte din contribuția datorată la pensii, Pilonul II, care este vistieria privată, unde merge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii, și Pilonul III, care e reprezentat de fondurile private la care contribuie doar acele persoane care vor, suplimentar, cu cât consideră fiecare.

Pilonul IV este cel al pensiilor ocupaționale. Acesta este facultativ și reprezintă pensii suplimentare, care vin în completarea pensiilor acordate în cadrul sistemelor de pensii din țara noastră.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe