Ce se întâmplă cu banii din Pilonul II de pensii. Anunțul a fost făcut de un fost ministru al Muncii

Andra Daoud 12.08.2022, 12:05
Ce se întâmplă cu banii din Pilonul II de pensii. Anunțul a fost făcut de un fost ministru al Muncii

Un fost ministru al Muncii a explicat ce se întâmplă în prezent cu banii din Pilonul II de pensii. Dragoș Pâslaru a venit și cu lămuriri legate de cum ar trebui să gestioneze statul fondurile, în contextul în care actualul ministru al Muncii, Marius Budăi, declarase recent că dispar bani din Pilonul II de la lună la lună.

Ce trebuie să știe românii despre banii din Pilonul II de pensii

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut o declarație îngrijorătoare cu privire la banii din Pilonul II de pensii. Oficialul a afirmat că „din cauza eficienței slabe, de la lună la lună ne dispar bani din pilonul II şi din ceea ce am acumulat până acum”. Mai mult, el a spus că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar trebui să vină cu soluții în acest caz. În acest context, un fost ministru al Muncii a venit cu o serie de explicații care să facă lumină în acest caz.

„Pentru cei care ne urmăresc contează mai puţin dacă este de vină ANRE, ministerul Energiei, primul ministru sau UE. Contează coerența actului guvernamental. Şi noi vedem cum se insultă cele două partide: PNL şi PSD. Realitatea este că acum avem nişte tensiuni fățise şi discutăm de perspectiva omului de rând care se uită şi aşteaptă de la Guvern să gestioneze statul într-un mod coerent.

Fondurile de pensii Pilonul II au prin lege obligația să investească 60% în titluri de stat. Titlurile de stat reflectă performanța statului. Dacă statul are nişte echilibre macroeconomice, merge bine şi e administrat eficient, titlurile de stat sunt căutate.

Dacă statul are politici cu oameni care se ceartă între portofolii şi neclaritate cu ce urmează, atunci titlurile de stat sunt mai puţin valorizate. Prin urmare, nu este vorba de ineficiența administratorilor de fond, ci de activele pe care aceştia le au în portofoliu.”, a explicat Dragoș Pâslaru, într-o intervenție la Antena 3.

Ce se intampla cu banii din Pilonul II de pensii. Anuntul a fost facut de un fost ministru al Muncii
Diagrama sistemului de pensii

Marius Budăi, despre deficitul din sistemul de pensii

Cu o zi în urmă, actualul ministru al Muncii a vorbit la aceeași televiziune despre deficitul din sistemul public de pensii și a spus că acesta ajunge la 12 miliarde, adică suma care se livrează către Pilonul II.

„Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde, adică exact cât virăm către Pilonul II. Aşa s-a întâmplat anul acesta. ASF-ul trebuie să vină cu soluțiile necesare.

Noi nu suntem afectaţi în Pilonul I de virarea contribuţiei în Pilonul II. Deci pensia noastră nu este diminuată de transferul din Pilonul II. Acum că s-au diminuat sumele de bani, vom veni cu soluţii.”, a spus ministrul Muncii.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe