Prețul unui alt aliment de bază va exploda în 2023. Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar, care este cauza scumpirii

Mihnea Tălău 01.02.2023, 20:57
Prețul unui alt aliment de bază va exploda în 2023. Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar, care este cauza scumpirii

Nu este o noutate pentru nimeni că prețul alimentelor a crescut considerabil, iar scumpirile nu se vor opri aici. Prețul unui aliment de bază va exploda în următoarea perioadă. Anunțul a fost făcut chiar de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. Astfel, din cauza gripei aviare, ouăle vor ajunge un produs de lux în lunile ce urmează.

Gripa aviară aruncă în aer prețul la ouă

Se profilează o nouă criză mondială, după ce multe păsări au fost sacrificate din cauza gripei aviare, în urma unor focare apărute, se estimează ca prețul ouălor va creste în medie între 10 și 15%.

Până în prezent, aproximativ 50 de milioane de păsări au ajuns să fie sacrificate, iar fermierii vor suporta costuri mult mai mari ca și până acum pentru creșterea și îngrijirea celor rămase.

”În momentul în care efectivele sunt sacrificate în număr mare, oferta fiind mică pe piaţă, automat fiind o cerere foarte mare, preţul creşte. Preţul ar fi influenţat de gripa aviară, undeva între 10 şi 15%”, a declarat pentru TVR Leonard Stafie, reprezentat Asociaţiei Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă Iaşi.

Utilizare cartoane ouă

Scumpirile în cascadă continuă

Ca efect al aceste scumpiri, pe lângă viața de zi cu zi, sărbătorile Pascale, care se apropie, vor deveni o problemă. Multe gospodine pregătesc mese îmbelșugate cu prăjituri, cozonaci și alte preparate care necesită multe ouă și alte alimente de bază scumpe. Pentru asta, românii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar.

Numai în 2022, preturile alimentelor au crescut enorm. Zaharul s-a scumpit cu 62%, ulei cu 37%, făina este mai scumpă cu 33%, iar laptele și produsele lactate au suferit majorări cu 30%.

Și specialiștii de la Banca Centrală Europeană ne dau vești proaste. Ei avertizează că preţurile alimentelor pentru consumatorii din zona euro vor continua să crească în ritmuri aproape record timp de încă un an cel puţin, în pofida autosuficienţei ridicate a sectorului agriculturii din regiune,

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...