Cel mai puternic focar de gripă aviară din istorie face prăpăd în toată lumea: „Există un risc pentru sănătatea umană, dar în momentul de față este scăzut”

Elena Avramescu 10.01.2023, 08:44
Cel mai puternic focar de gripă aviară din istorie face prăpăd în toată lumea: „Există un risc pentru sănătatea umană, dar în momentul de față este scăzut”

În prezent, omenirea se confruntă cu cel mai puternic focar de gripă aviară din istorie, care face prăpăd în întreaga lume, acest lucru ducând la sacrificarea a mii de păsări. Chiar dacă virusul are un impact devastator doar asupra păsărilor, din cauza transmisibilității și mortalității, lumea nu ezită să se întrebe deveni situația poate să devină periculoasă pentru oameni și dacă acest lucru ar duce la o nouă pandemie.

Un nou focar de gripă aviară stârnește îngrijorări în întreaga lume

Chiar dacă momentan nu ne afectează sănătatea, focarul de gripă aviară are repercusiuni asupra oamenilor, deoarece a dus la creșterea prețului cărnii de pasăre, dar și a ouălor, ținând cont că existau deja scumpiri cauzate de pandemie și războiul din Ucraina. În plus, focarul a perturbat lanțurile de aprovizionare cu alimente, lucru care a dus inevitabil la sacrificarea forțată a milioane de păsări.

Acest nou focar de gripă aviară din Marea Britanie stârnește reale îngrijorări și pentru cercetători, deoarece este cel mai grav de până acum, lucru datorat numărului de infecții care au apărut la păsările de curte, precum și la cele sălbatice. Cu toate acestea, experții au ținut să precizeze că virusul și-a schimbat comportamentul într-un fel în care nu s-a mai văzut până acum. Tocmai de acees, multă lume se întreabă dacă acest focar ar putea să fie punctul unei viitoare pandemii.

„Există un risc pentru sănătatea umană, dar în momentul de față este scăzut. A fost o infecție rară la oameni, dar când s-a întâmplat, a avut o mortalitate de aproximativ 50%”, a spus Paul Digard, virusolog la Universitatea din Edinburgh.

China a detectat primul caz de gripa aviara H3N8 la om
Gripa aviara

Paul Digard a ținut să mai menționeze că până-n anul 2010, situația a rămas aceeași, astfel că au fost extrem de rare cazurile de infecții umane, însă toți cei care l-au contractat au făcut forme severe. Astfel că riscul pentru sănătatea umană este mai mic decât a fost în trecut astfel că nu este cazul ca lumea să intre în panică.

„De atunci, virusul s-a schimbat. Provoacă mult mai puține infecții umane și, atunci când îi infectează pe oameni, se pare că provoacă boli mai ușoare în majoritatea cazurilor. Virusul nu a dat niciodată semne că și-a dezvoltat transmisibilitatea de la o persoană la alta, care să ducă la un focar major în rândul oamenilor”, a mai spus acesta.

Cu toate acestea, nu trebuie eliminat riscul ca virusul să dea semne de schimbare în viitorul apropiat.

„La fel ca COVID, virusul gripei aviare se schimbă permanent, nu rămâne niciodată la fel. Nu poți spune că nu se va adapta niciodată, că nu se va schimba niciodată într-un mod care să provoace următoarea pandemie, dar cred că este un risc foarte scăzut în acest moment. Cred că este un risc scăzut să avem o altă pandemie de gripă. Nu va fi această tulpină. Va fi altceva care ne va surprinde”, a notat expertul.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...