Scumpiri în masă ale alimentelor pe plan mondial. Războiul din Ucraina a crescut alarmant prețul la raft

Andra Daoud 08.04.2022, 15:13
Scumpiri în masă ale alimentelor pe plan mondial. Războiul din Ucraina a crescut alarmant prețul la raft

Prețurile alimentelor au crescut cu o treime, arată indicatorul global al prețurilor, în urma izbucnirii războiului din Ucraina. Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a atins un maxim istoric în luna martie, în contextul în care unele dintre piețele pentru alimentele de bază sunt puternic afectate de ce se întâmplă pe plan mondial.

Scumpiri în masă ale alimentelor pe plan mondial

Războiul din Ucraina afectează multe sectoare ale industriei alimentare, iar acest lucru se traduce prin creșterea prețurilor de la raft ale alimentelor de bază. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură publică în fiecare lună Food Index Price. Acesta măsoară modificările de preț ale unui coș de cumpărături care cuprinde alimente de bază: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

În luna martie, acest indice a atins un maxim istoric, ajungând la 159,3 puncte, după un salt de 13% față de luna precedentă. Comparativ cu luna martie a anului trecut, prețurile alimentelor sunt cu 33,6% mai mari în prezent.

Unul dintre sectoarele care au cel mai mult de suferit este cel al cerealelor, pentru că Rusia și Ucraina erau mari exportatori de grâu, porumb și orz, la nivel mondial. Invadarea Ucrainei de către Rusia a oprit însă exporturile de produse agroalimentare ale Ucrainei către alte țări din lume.

Printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult în luna martie se numără uleiurile vegetale, care au înregistrat o creștere de preț de peste 23% față de luna februarie. Motivul ar avea legătură cu creșterea cotațiilor la uleiul de floarea soarelui, întrucât Ucraina era, până în prezent, cel mai mare exportator mondial.

Scumpiri în masă ale alimentelor pe plan mondial. Războiul din Ucraina a crescut alarmant prețul la raft
Uleiul a fost unul dintre produsele cele mai afectate de scumpiri

Cu cât s-au scumpit celelalte produse

Și cerealele au înregistrat un preț cu 17,1% mai mare în luna martie față de februarie, pe fondul creșterii prețului grâului și al porumbului. Federația Rusă și Ucraina au fost responsabile, în ultimii ani, pentru aproximativ 30%, respectiv 20% din exporturile mondiale de grâu și de porumb, după cum arată Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Aceasta estimează că, în anul 2022, producția mondială de grâu va fi de 784 milioane de tone, în scădere față de cât se prognoza luna trecută. S-a luat în calcul ca mai bine de 20% din suprafețele pe care s-a plantat grâu iarna trecută în Ucraina să nu poată fi recoltate, din cauza pagubelor provocate de război.

Scumpiri au înregistrat și alte alimente de bază, precum zahărul, carnea și produsele lactate, însă în cazul lor creșterile au fost mai mici (până la 6%).

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe