Preţul gazelor naturale în Europa, în scădere pentru a treia zi consecutivă. Comisia Europeană a insistat cu intervenţii pe piaţă

Elena Avramescu 13.09.2022, 14:01
Preţul gazelor naturale în Europa, în scădere pentru a treia zi consecutivă. Comisia Europeană a insistat cu intervenţii pe piaţă

Veste bună pentru locuitorii din Europa, după ce s-a aflat că preţul gazelor naturale în Europa a scăzut pentru a treia zi consecutivă, asta la scurt timp după ce Comisia Europeană a intervenit pe piaţă cu scopul de a atenua efectele celei mai grave crize energetice din ultimele decenii, a notat Bloomberg.

Scade prețul gazelor naturale pe continentul european

Mai precis, în cadrul acestei dimineți, la hub-ul TTF de la Amsterdam, locul în care se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile pentru luna viitoare au scăzut cu un procent de 4,3%, astfel că au ajuns la 182,33 euro pentru un Megawatt oră (MWh), iar anterior scăderea a fost de 14%. În schimb, în primăvară, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene,va anunța în cursul zilei de mâine o versiune a planului în cinci puncte, mai ales că UE are în plan să reducă consumul de energie şi să furnizeze lichidităţi, pentru a putea preveni cu succes extinderea crizei.

„Probabil va fi prezentat un coctail de reforme ale pieţei şi plafonări de preţuri, care vor schimba în mod fundamental modul în care pieţele energiei din Europa au acţionat de la dereglementarea de la începutul anilor 2000”, au declarat analiştii de la Citigroup Inc.

Momentan, capacităţile de stocare a gazelor din Europa sunt pline în proporţie de 84%, mai precis peste media din ultimii cinci ani, astfel că s-a ajungs la un nivel de 88% în Germania. În plus, și în octombrie se vor stoca gazele, fix înainte de a creşte cererea pentru încălzire.

UE n-a făcut un secret din faptul că vrea să reducă cererea de energie şi să plafoneze veniturile excesive ale companiilor care produc electricitate din alte surse decât gazele, astfel că sunt șanse să fie impusă o limită a preţului energiei din surse regenerabile.

Europa se pregătește de o criză a gazelor, în condițiile în care valul de căldură istoric crește cererea
Pret gaze naturale mai scazut

Planul UE de reducere a consumului de gaze naturale cu 15% a intrat în vigoare

În decursul lunii trecute s-a stabilit că toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene urmează să-și reducă consumul de gaze naturale cu 15%. Planul a fost pus la cale în urmă cu două săptămâni pentru a putea pregăti blocul european în cazul unei eventuale întreruperi a aprovizionării rusești.

Ursula von der Leyen a declarat că Europa trebuie să ia în calcul cea mai grea situație cu privire la furnizarea de energie și importurile de gaze din Rusia. Astfel că trebuie să fie economisiți aproximativ 45 de miliarde de metri cubi de gaz pentru a atinge obiectivul în următoarele șapte luni.

„Salut cu căldură aprobarea de către Consiliu a regulamentului de reducere a cererii de gaze și de pregătire pentru iarnă. Este un pas decisiv în abordarea amenințării unei întreruperi totale a gazului. Graţie deciziei de astăzi, acum, Europa este pregătită să abordeze securitatea sa energetică, ca Uniune”, a declarat Ursula Von der Leyen.

Totuși, sunt câteva țări, cum ar fi Ungaria, extrem de dependente de importurile de gaze rusești, așa că au solicitat să fie scutite de noile măsuri de economisire.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...