Vladimir Putin, detronat. Un alt stat a luat locul Rusiei ca furnizor principal de gaze naturale în Europa

Ioana Bucur 24.08.2022, 21:42
Vladimir Putin, detronat. Un alt stat a luat locul Rusiei ca furnizor principal de gaze naturale în Europa

Europa nu va mai fi niciodată la fel după războiul din Ucraina. Vladimir Putin tocmai a fost detronat, Reuters anunțând că o altă țară a luat locul Rusiei, devenind furnizor principal de gaze naturale pe continent. Datele publicate de Refinitiv Eikon arată clar efectul deciziilor liderului de la Kremlin, care a cerut reducerea sau sistarea livrărilor de gaze către mai multe state „neprietenoase”.

Rusia nu mai este furnizorul principal de gaze naturale în Europa

Războiul din Ucraina ar putea schimba echilibrul puterilor pe continent. Rusia a fost detronată, pierzându-și statutul de furnizor principal de gaze naturale în Europa.

Datele publicate recent de Refinitiv Eikon arată că locul i-a fost luat de un stat nordic – Norvegia. Reorganizarea topului este consecința deciziilor luate de Vladimir Putin, care a cerut fie sistarea fie reducerea livrărilor către mai multe „state neprietenoase”.

Norvegia pare să își dorească să mențină acest nou statut, menținând producția ridicată până la finalul acestui deceniu, în condițiile în care liderii Uniunii Europene au vorbit deja despre planurile de eliminare a dependenței de importurile energetice din Rusia. Anunțul a fost făcut marți de ministrul norvegian al Energiei, Terje Aasland, într-un interviu acordat agenției Reuters.

„Mă aștept să ne putem menține nivelurile producției la care ne aflăm acum până în 2030. Vedem că există proiecte dar și planuri pentru dezvoltare și operare care ne pot ajuta să menținem sus volumele ridicate ale gazelor pe viitor”, a explicat Aasland.

Vladimir Putin, detronat. Un alt stat a luat locul Rusiei ca furnizor principal de gaze naturale în Europa

„Acesta este un mesaj important pe care l-am primit de la UE”

Statul nordic estimează că va produce, în acest an, în jur 122 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, arată prognozele oficiale transmise de autorități în primăvară, adică o creștere cu 8% în comparație cu cea din 2021.

„Acesta este un mesaj important pe care l-am primit de la UE”, a subliniat Aasland, despre cererea pe termen lung al UE pentru gaz norvegian.

Ministrul a precizat că țara sa nu va vinde sub prețul pieței, așa cum au propus unii analiști și politicieni.

„În principiu piața este predictibilă. Când există raritate prețurile sunt ridicate. Asta contribuie de asemenea la creșterea producției și virează gazul către piețele care au cel mai mult nevoie de el.

Să perturbi piața și faci reguli care arată bine acum ar putea contribui la distrugerea fundațiilor pentru construirea stabilității și încrederii pe viitor”, mai afirmă ministrul norvegian.

Oficialul a mai adăugat că guvernul de la Oslo nu va introduce taxe noi companiilor petroliere.

„Nu avem niciun fel de discuții despre taxe suplimentare. Veniturile suplimentare de acum ale companiilor formează baza pentru investițiile viitoare și baza pentru întreaga transformare a sectorului energetic”, a precizat Terje Aasland.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...