Plan de urgență. Europa reduce consumul de gaze rusești pe fondul unui nou avertisment al lui Putin

Mihnea Tălău 20.07.2022, 13:59
Plan de urgență. Europa reduce consumul de gaze rusești pe fondul unui nou avertisment al lui Putin

Uniunea Europeană stabilește miercuri un plan de urgență pentru a reduce consumul de gaze, după ce președintele Vladimir Putin a avertizat blocul că livrările rusești trimise prin cea mai mare conductă către Europa, Nord Stream 1, riscă să fie reduse și mai mult.

Reducerea consumului de gaze în cele 27 de țări ale Uniunii Europene

Livrările prin conducta, care reprezintă peste o treime din exporturile de gaze rusești către UE, au fost oprite timp de 10 zile pentru întreținerea anuală și urmează să fie reluate joi, scrie Reuters.

Dar livrările pe această rută fuseseră deja reduse înainte de întreruperea lucrărilor de întreținere din cauza unei dispute privind piesele sancționate și s-ar putea confrunta acum cu noi reduceri, în timp ce livrările pe alte rute, cum ar fi Ucraina, au scăzut de asemenea de când Rusia și-a invadat vecinul în februarie.

Întreruperile au îngreunat eforturile Europei de a umple stocurile de gaz înainte de iarnă, crescând riscul de raționalizare și de o nouă lovitură pentru creșterea economică fragilă dacă Moscova va restricționa și mai mult livrările ca represalii la sancțiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina.

Rusia declara razboi Uniunii Europene, iar miza este gazul. Ce masuri iau statele blocului comunitar

Planul Comisiei Europene va îndemna țările să reducă consumul de gaze. Proiectul propune un obiectiv voluntar pentru ca țările să reducă cererea de gaze în următoarele opt luni, care ar putea deveni obligatoriu din punct de vedere juridic în caz de urgență.

Obiectivul, scăderea consumului cu 10%-15%

Oficialii UE au declarat că obiectivul de reducere ar fi de 10%-15%, iar orice plan ar trebui să fie aprobat de membrii blocului celor 27 de țări. Dar oficialii UE spun că este vital să se acționeze acum, mai degrabă decât să se aștepte să se vadă ce se întâmplă cu fluxurile prin Nord Stream 1 sau alte rute.

„Credem că o întrerupere completă este probabilă și este deosebit de probabilă dacă nu acționăm și ne lăsăm vulnerabili în fața ei”, a declarat unul dintre ei. „Dacă așteptăm, va fi mai costisitor și va însemna că vom dansa după vocea Rusiei.”

Politicienii europeni au acuzat Rusia că joacă politic cu livrările sale de gaz, folosind problemele tehnice ca pretext pentru a reduce livrările. Kremlinul a declarat că Rusia rămâne un furnizor de energie de încredere și a pus reducerea livrărilor pe seama sancțiunilor.

Două surse rusești familiare cu planurile de export ale Rusiei au declarat că se așteaptă ca fluxurile de gaz prin Nord Stream 1 să fie reluate la timp joi, după ce au fost oprite la 11 iulie pentru întreținerea anuală.

Dar acestea au spus că va fi sub capacitatea sa de 160 de milioane de metri cubi (mcm) pe zi.

Gazprom a redus furnizarea de gaze

Gigantul energetic Gazprom, controlat de Kremlin, a redus exporturile de gaze prin această rută la o capacitate de 40% în iunie, acuzând întârzieri la întoarcerea unei turbine pe care Siemens Energy o repara în Canada. Acea turbină, care a fost prinsă în sancțiuni, a fost raportată în această săptămână ca fiind pe drumul de întoarcere pentru a fi recondiționată.

Dar Putin a sugerat miercuri că ar putea avea loc o nouă reducere a livrărilor prin conducta care trece pe sub Marea Baltică către Germania, puterea economică a Europei, care s-a bazat foarte mult pe combustibilul rusesc. citeste mai departe

Prețurile la gaze au crescut vertiginos într-un comerț volatil de la izbucnirea crizei din Ucraina. Contractul de gaz pe prima lună a fost miercuri în jur de 159,80 euro pe megawatt oră (MWh), cu 360% mai mult decât în urmă cu un an, dar sub vârful din martie, de 335 de euro.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...