Plăcintă cu dovleac ca la bunica. Desertul perfect pentru toamnă

Badea Violeta 25.10.2021, 08:46
Plăcintă cu dovleac ca la bunica. Desertul perfect pentru toamnă

Plăcinta cu dovleac este vedeta anotimpului de toamnă. Și pentru că suntem în plin sezon, noi ne-am gândit că este momentul perfect să-ți surprinzi familia și prietenii apropiați cu acest desert minunat. Rețeta este extrem de simplă și unde mai pui că nu ai nevoie de foarte multe ingrediente. Iată cât de ușor se pregătește.

Rețeta de plăcintă cu dovleac ca la bunica

Rețeta de plăcintă cu dovleac este, fără dar și poate, unul dintre deserturile preferate ale copilăriei noastre. Această prăjitură delicioasă amintește de zilele răcoroase de toamnă, dar și de parfumul minunat de dovleac copt care ieșea din cuptorul bunicii. Dacă îți este dor de perioada aceea trebuie neapărat să încerci această rețetă. Cu siguranță, familia ta va fi încântată de această plăcintă extraordinară.

Reteta placinta cu dovleac
Reteta placinta cu dovleac

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 500 de grame de făină
  • o jumătate de linguriță de sare
  • un ou
  • 200 de ml de apă călduță
  • o lingură de oțet
  • 40 de ml de ulei
  • circa 200-300 de ml de ulei (pentru întinderea foilor)

Pentru umplutură:

  • 1200 de grame de dovleac ras
  • 150 de grame de zahăr tos
  • 70 de ml de ulei
  • un plic de zahăr vanilinat
  • o linguriță rasă de pudră de scorțișoară

Mod de preparare

Mai întâi vom începe cu prepararea umpluturii. Dovleacul mărunțit se pune într-o cratiță, peste care se adaugă cele două feluri de zahăr și uleiul. Se amestecă bine toate ingredientele și se lasă la călit, la foc mic spre mediu, pentru aproximativ cinci minute.

După ce a expirat acest timp, vom lua cratița de pe foc și deasupra compoziției se va presăra scorțișoara. Tot conținutul se amestecă bine până se omogenizează, apoi se lasă dovleacul să se răcească. Între timp, vom pregăti foile pentru plăcintă.

Într-un vas se adaugă făina, sarea și oul bătut. Deasupra se toarnă și apa călduță. Se frământă foarte bine toată compoziția până se obține un aluat. Când a devenit omogen și moale se rupe în două părți egale, se presară puțină făină și, cu ajutorul unui sucitor, se întinde până se formează două foi de mărimea unei tăvi de copt.

Deasupra fiecăreia se va presăra un sfert din cantitatea de dovleac călit. Ulterior, acestea se rulează și se mută cu grijă în tava acoperită cu hârtie de copt. Plăcintele de dovleac se coc în cuptorul preîncălzit la o temperatură de 180 de grade Celsius timp de 30-40 de minute. După ce sunt gata, acestea se scot și se ung cu un cub de unt, apoi deasupra lor se presară zahăr pudră. Spor la treabă și poftă bună!