Rețetă plăcintă cu dovleac și un element surpriză. Este ideală pentru luna octombrie

Elena Avramescu 10.10.2020, 10:33
Rețetă plăcintă cu dovleac și un element surpriză. Este ideală pentru luna octombrie

Ce desert poate fi mai bun în această perioadă a anului, în special în luna octombrie, când se sărbătorește Halloween-ul, decât o plăcintă aromată cu dovleac? Iar ca s-o facem și mai gustoasă, îi adăugăm un element cheie, și anume nuca tocată.

Rețetă plăcintă cu dovleac și un element surpriză

Ingrediente plăcintă cu dovleac:

Aluat fraged

  • 250 g faină albă
  • 125 g unt rece cu minim 80% grăsime sau 90 g untură
  • 30 g smântână
  • 65 g zahăr pudră
  • 1 ou întreg + 1 gălbenuș
  • un praf de sare
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coaja rasă de la ½ lămâaie
  • coaja rasă de la 1 portocală

Umplutura de dovleac:

  • 800 g dovleac plăcintar
  • 50 g unt cu minim 80% grăsime
  • 200 g zahăr brun
  • 2-3 lingurițe scorțișoară măcinată
  • zeama de la 1½ lămâie
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • un paf de sare
  • 100 g nucă tocată

Extra, puteți adăuga 1 ou bătut pentru uns prăjitura.

Reteta placinta cu dovleac si un element surpriza
Reteta placinta cu dovleac si un element surpriza

Mod de preparare plăcintă cu dovleac:

Pentru început, untul trebuie să fie rece, care se taie în bucățete și se pune direct în vasul robotului împreună cu faina, sarea, zahărul pudră, vanilia și coaja rasă de la o jumătate de lămâie. Se frământă ușor aluatul până se obține un aspect nisipos, după care se adaugă smântâna, gălbenușul și oul intreg. Se mixează totul timp de câteva secunde, pană se formează un aluat compact. După aceea se pune într-o folie de plastic alimentar și se lasă la frigider pentru 30 de minute.

Pentru umplutură, se curăță de coajă și sâmburi bucățile de bostan după care se rad pe răzătoarea cu ochiuri mari. Într-o tigaie destul de mare se pune dovleacul ras împreună cu untul și se călește puțin, la foc mediu, pentru aproximativ 5 minute. Se adaugă zahărul, vanilia, scorțișoara și coaja rasă de la o lămâie. Se stoarce și zeama acesteia precum și a jumătății de lămâie ramasă de la blat, precum și praful de sare.

După aceea se adaugă câteva nuci crocante, prăjite într-o tigaie curată și tăiate atent. Se pun în umplutura de dovleac doar în momentul în care umpleți prăjitura, altfel se inmoaie de la zeama lasată de acesta. Imediat după se scoate aluatul din frigider și se împarte în două, fiindcă avem nevoie de două fâșii. Se întinde prima foaie iar cu ajutorul sucitorului înfăinat, se rulează foaia și se asșează pe o coală de hârtie de copt, desfășurând-o ușor. Se pune foaia în tava de copt peste care se adaugă amestecul de dovleac și nucă. Se pune și a doua foaie de aluat peste iar apoi se unge plăcinta cu un ou bătut cu puțină sare.

Se bagă prăjitura la cuptor la 170 de grade, pentru 50-60 de minute. După ce este gata și s-a răcit, puteți adăuga zahăr pudră, după gust, însă nu este absolut necesar. Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe