Pentagonul infirmă declarațiile Rusiei conform cărora ar fi distrus sistemele HIMARS din Ucraina: „Afirmaţiile ministrului Şoigu sunt, din nou, false”

Elena Avramescu 03.08.2022, 08:32
Pentagonul infirmă declarațiile Rusiei conform cărora ar fi distrus sistemele HIMARS din Ucraina: „Afirmaţiile ministrului Şoigu sunt, din nou, false”

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina cresc pe zi ce trece, iar asta se observă și din cele mai recente declarații care vin din ambele direcții. În cursul dimineții de astăzi s-a produs o schimbare de situație în cazul celor şase sisteme HIMARS americane, pe care Rusia se laudă că le-a distrus. Astfel că Pentagonul vine să dezmintă aceste afirmații, la mai puțin de 24 de ore de când ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a făcut o declarație oficială.

Rusia nu ar fi distrus sisteme HIMARS din Ucraina

„Suntem la curent cu cele mai recente afirmaţii ale ministrului Şoigu şi ele sunt, din nou, evident false. Totuşi, ceea ce se întâmplă este că ucrainenii folosesc cu o acurateţe şi eficacitate devastatoare fiecare dintre sistemele de proiectile de precizie, contabilizate, pe care SUA, aliaţii noştri şi partenerii le-au asigurat pentru a se apăra împotriva invaziei ruse, brutale şi criminale”, a declarat purtătorul de cuvânt interimar al Pentagonului Todd Breasseale.

Nu de puține ori Rusia și-a atribuit victoria în cazul sistemelor HIMARS, spunând că le-a distrus complet, însă, cu toate acestea, dovezile au întârziat să apară. În plus, Serghei Şoigu a mai ținut să spună și că Rusia a distrus cinci sisteme de lansatoare de rachete anti-navă Harpoon şi 33 de obuziere M777 de când Moscova a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în Ucraina.

La capăt opus, Ucraina se laudă că folosește până la o duzină de sisteme HIMARS, care prin acurateţea şi raza lungă de acţiune au permis Kievului să reducă avantajul Rusiei privind artileria.

Armata rusa a distrus alte doua lansatoare de rachete multiple HIMARS
Lansatoare de rachete multiple HIMARS

Ultimul anunț cu privire la distrugerea a două lansatoare de rachete multiple HIMARS ale armatei ucrainene în regiunea Harkov a fost făcut ieri de către forțele rusești. SUA au donat Ucrainei 12 lansatoare HIMARS, fiind mult mai precise şi au o rază mai lungă de acţiune decât alte sisteme de artilerie.

Și la data de 6 iulie Ministerul Apărării rus a declarat că a distrus alte două lansatoare de rachete multiple HIMARS, furnizând chiar și un clip video cu o posibilă dovadă, însă Ucraina a dezmințit aceste afirmații nefondate.

Forțele rusești au aruncat în aer propriul tren cu muniție și echipament militar

În cursul zilei de ieri, Ministerul Apărării din Ucraina a declarat că armata rusă și-a aruncat în aer propriul tren plin cu muniție și echipamente militare, care a fost oprit în gara Kalanchak. Cu puțin timp înainte de explozie, militarii ruși au pregătit o cortină de fum care urma să-i protejeze de rachetele sistemului HIMARS.

„La ora 8 dimineața, rușii au început să descarce din tren muniția și echipamentele militare. Se pare că, pentru a masca procesul de descărcare și pentru a se proteja împotriva loviturilor sistemelor HIMARS, ocupanții au folosit aparate de fum puternice. La aproximativ 11:20 a răsunat o explozie în zona de lucru. Imediat după deflagrație, garnitura de tren, fără niciun avertisment, a început să se deplaseze în direcția Crimeei. Militarii aflați la locul incidentului s-au panicat și s-au împrăştiat în mai multe direcții”, au spus reprezentanții Ministerului Apărării din Ucraina.

Cauza acestei explozii ar fi fost manipularea neglijentă a muniției în timpul descărcării sau un incendiu cauzat de utilizarea defectuoasă a pirotehnicii fololsite la crearea cortinei de fum.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...