Peste 50 de prizonieri de război au murit în urma bombardării închisorii din Olenivka. Zelenski aduce acuzaţii Rusiei 

Ana Anitoiu 30.07.2022, 12:51
Peste 50 de prizonieri de război au murit în urma bombardării închisorii din Olenivka. Zelenski aduce acuzaţii Rusiei 

Peste 50 de prizonieri de război au murit în urma bombardării închisorii din Olenivka. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, aduce acuzaţii Rusiei în urma acestei tragedii, în timp ce Moscova susține că atacul le-a aparținut ucrainenilor.

Peste 50 de prizonieri de război, uciși. Zelenski, despre atac

În urma atacului în care au fost uciși peste 50 de prizonieri de război care se aflau la închisoarea din Olenivka au apărut imagini în care se văd paturi supraetajate arse și cadavre carbonizate. Kievul a transmis că forțele armate ruse au atacat cu scopul de a distruge dovezile de crimă și tortură, iar Volodimir Zelenski a calificat acest bombardamentul drept o „crimă de război deliberată a Rusiei”.

Se spune că printre deținuții de la acea închisoare se numărau membri ai batalionului Azov, pe care rușii i-au luat prizonieri după ce au apărat orașul Mariupol. Moscova a încercat să-i înfățișeze drept neo-naziști și criminali de război.

Peste 50 de prizonieri de razboi au murit in urma bombardarii inchisorii din Olenivka. Zelenski aduce acuzatii Rusiei
Peste 50 de prizonieri de razboi, ucisi in bombardamentul inchisorii din Olenivka

Moscova, o altă variantă în urma tragediei

De cealaltă parte, Moscova a transmis că, de fapt, închisoarea a fost lovită de rachete de precizie ucrainene. Un purtător de cuvânt al așa-numitei Republici Populare Donețk, Daniil Bezsonov, a declarat că atacul a fost o „lovitură directă asupra unei cazărmi care deținea prizonieri”.

Conform Ministerului rus al Apărării, atacul a fost dat cu artilerie Himars fabricată în Statele Unite ale Americii. Instituția a acuzat Ucraina de o provocare deliberată și a prezentat fragmente din ceea ce spune că sunt rachete trase de sistemul Himars.

Kievul a negat acuzația Moscovei. Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a spus că scena în urma atacului arăta ca un incendiu și că o lovitură cu rachete ar fi împrăștiat cadavrele.

Solicitări către ONU și Crucea Roșie

În urma acestui atac după care Rusia și Ucraina se acuză reciproc, Statul major al forțelor armate ucrainene a cerut ONU și Crucea Roșie să investigheze decesele, susținând că Moscova a bombardat tabăra pentru a ascunde felul în care au fost tratați prizonierii de război aflați acolo.

Statul major al armatei ucrainene a transmis, într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, că ONU și Crucea Roșie ar trebui să răspundă imediat la această solicitare, pentru că au dat garanții că prizonierii de război vor fi ținuți în siguranță acolo.

„Prioritatea noastră în acest moment este să ne asigurăm că răniții primesc un tratament care să le salveze vieța și că trupurile celor care și-au pierdut viața sunt tratate într-un mod demn”, au transmis reprezentanții organizației Crucea Roșie, care au spus că încearcă să ajungă acolo.

Anterior, noul procuror general al Ucrainei Andriy Kostin a declarat că a demarat o anchetă pentru crime de război în legătură cu explozia. Înainte de februarie 2022, închisoarea din Olenivka era goală. Aceasta a fost folosită exclusiv pentru prizonierii de război și civili care nu au trecut de filtrarea rusă – un sistem în care oamenii sunt interogați înainte de a se hotărî unde vor fi trimiși.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...