Ora de vară 2021. Când trebuie să dea românii ceasul înainte

Ana Anitoiu 09.03.2021, 10:14
Ora de vară 2021. Când trebuie să dea românii ceasul înainte

Ora de vară 2021. În luna martie, după echinocțiul de primăvară, românii își vor da ceasurile înainte cu o oră, poate pentru ultima dată înainte de a se trece permanent la ”ora de iarnă” ce este considerată ora standard. Iată când vom dormi mai puțin și care va fi cea mai scurtă zi din acest an.

Ora de vară 2021. Când trebuie să dea românii ceasul înainte

În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, spre deosebire de două ore la ora de iarnă. Schimbarea orei a fost adoptată de țările din Europa în secolul trecut, cu scopul de a economisi energie, în special în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului ce au apărut în anii 1970. În plus, a fost avantajoasă pentru persoanele care lucrau în agricultură.

Trecerea la ora de vară în acest an se va face la o săptămână după echinocțiul de primăvară, ce va avea loc la data de 20 martie, când ziua va fi egală cu noaptea, după care ziua va începe ”să crească”.  Schimbarea orei se va face în noaptea de 27 spre 28 martie 2021, când ora 3:00 va deveni ora 4:00. Astfel, ziua de 28 martie va fi cea mai scurtă zi din an, deoarece va avea doar 23 de ore.

Ora de vara 2021. Cand trebuie sa dea romanii ceasul inainte
Un ceas tinut in mana de o persoana

Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei

Anul acesta ar putea fi ultimul în care românii își vor mai da ceasurile înainte cu o oră, după echinocțiul de primăvară, și ulterior înapoi cu o oră, după solstițiul de vară din 21 iunie. Comisia Europeană a propus să se renunțe la această practică în Europa. Statele membre UE au dreptul de a decide dacă vor să aplice permanent ora de vară sau pe cea de iarnă.

Din acest an, ar fi urmat să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană, iar statele membre să dacă ultimele modificări în acest an, în noaptea de 27 spre 28 martie 2021 și apoi în ultima duminică din octombrie 2021. Toate țările urmau să informeze Comisia cu privire la alegerea lor până în aprilie 2020, apoi să se coordoneze cu executivul blocului comunitar, ca să nu fie afectată funcţionarea pieţei unice. Însă, pandemia de coronavirus a dat totul peste cap. De altfel, propunerea a apărut în 2018 şi ar fi trebuit să intre în vigoare din 2019, dar unele state s-au opus.

Decizia României în legătură cu schimbarea orei

În România a fost elaborată o propunere legislativă pentru renunțarea la ora de vară. Însă, această inițiativă a fost respinsă însă de Senat, în mai 2018, în calitate de primă Cameră sesizată. Atunci, și Guvernul României şi-a exprimat poziţia de a nu susţine trecerea permanentă la ora de iarnă. Proiectul a fost transmis Camerei Deputaților, cameră decizională.

Ulterior, Guvernul şi-a menţinut poziția şi în punctul de vedere transmis Camerei Deputaţilor la data de 22 ianuarie 2020, iar comisia pentru industrii și servicii a Camerei a dat un aviz negativ. Inițiativa legislativă a fost retrimisă la data de 10 februarie 2021 la comisii pentru cel puțin două luni, cu posibilitatea de prelungire a termenului, cu scopul elaborării unui alt raport, în așteptarea unei decizii la nivelul Uniunii Europene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...