Se dau bani pentru români. Guvernul oferă sprijin financiar celor afectaţi de pandemie

Stan Filon 08.03.2021, 19:07
Se dau bani pentru români. Guvernul oferă sprijin financiar celor afectaţi de pandemie

Vin vești bune pentru români, în plină pandemie de coronavirus. Un sector foarte afectat de criza sanitară a fost cel cultural. Teatrele, festivalurile și toate manifestările artistice care în alți ani adunau mulți oameni au fost strict interzise pentru o lungă perioadă de timp, iar artiștii au îngroșat rândurile la șomajul tehnic.

Se dau bani pentru românii implicați în domeniul cultural

Ei bine, pentru ei vin vești bune, de data aceasta. Ministerul Culturii a pregătit un pachet de măsuri menit să sprijine reluarea activității operatorilor din domeniu și, implicit, relansarea ofertelor culturale pentru publicul larg. Eligibile pentru ajutor financiar sunt entităţi din artele spectacolului, artele vizuale, patrimoniu cultural, muzee, cultură scrisă, educaţie culturală.

”Mai mult decât oricând, sectorul cultural are nevoie de perspectivă și de predictibilitate. Un dialog constructiv, bazat pe realitatea epidemiologică și realizat împreună cu specialiștii din sănătate, ne va ajuta să depășim această perioadă dificilă și să înaintăm spre normalitate”, a transmis Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Se dau bani pentru romanii implicati in domeniul cultural
Se dau bani pentru romanii implicati in domeniul cultural

Câți bani vor primi artiștii

Vor fi acordate microgranturi în valoare de 2.000 euro pentru beneficiarii care au diferenţa din cifra de afaceri/ venituri totale din anul 2020 comparativ cu anul 2019, rezultată din desfăşurarea activităţilor eligibile aferente codurilor CAEN autorizate, conform Listei de coduri CAEN eligibile pentru schema de minimis, mai mică de 10.000 euro.

Artişti

Artiștii pot primi și ei ajutor financiar în valoare de 2.000 euro şi grant în cuantum de 20%. Valoarea maximă a grantului nu va depăşi echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro la nivel de întreprindere/întreprindere unică.

Ajutorul de stat pentru organizatori, librării, edituri şi cinematografe va consta în granturi în cuantum  de 20% din baza de calcul, rezultată din desfăşurarea activităţilor eligibile aferente codurilor CAEN autorizate în anul 2020 comparativ cu anul 2019, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 1.800.000 euro la nivel de întreprindere/ întreprindere legată.

Librării

Vor beneficia de granturi în cuantum  de 20% din cifra de afaceri rezultată din vânzarea de carte înregistrată în 2019, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 1.800.000 euro la nivel de întreprindere/întreprindere legată.

Cinematografe

Bugetul total al măsurii pentru cinematografe se stabileşte prin calcularea unui cuantum de 20% din pierderea totală din cifra de afaceri aferentă vânzării de bilete în anul 2020, comparativ cu anul 2019. Beneficiarii vor primi un procent din buget care corespunde ponderii numărului de ecrane deţinute la data acordării finanţării din totalul numărului de ecrane din România (conform date CNC).

Conform Ministerului Culturii, o entitate poate aplica la o singura schemă/ măsură de sprijin. În prezent se lucrează la elaborarea Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care vizează investiţii în scopul ieşirii din criză, relansării economice şi creşterii capacităţii de rezilienţă, iar Ministerul Culturii precizează că a transmis Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene schemele de ajutor de stat şi de minimis dedicate sectorului cultural. Structura schemei de minimis pentru sectorul cultural independent poate fi consultată pe site-ul www.cultura.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI