Opinie Alin Buzărin. Noua Americă, a băuturilor neacidulate

Alin Buzărin 26.01.2021, 07:54
Opinie Alin Buzărin. Noua Americă, a băuturilor neacidulate

Proaspăt instalat în Biroul Oval, Joe Biden declară război lichidelor carbogazoase. E prima sa decizie importantă. Oare și ultima?

Genul acesta de știre face trafic, o citesc toți, indiferent ce interpretare au dat evenimentelor de la Capitoliu, din 6 ianuarie. O știre care spune că Joe Biden a interzis băuturile acidulate la Administrația Prezidențioală rupe audiențele. Inclusiv publicul țintă român, face ”unici” la greu, mai mult decât Cîțu despre pensiile mărite din septembrie și mai mult decât detaliile divorțului lui Pepe de Raluca Pastramă. De regulă ne place să citim despre oameni nu atât ce fac, cât mai ales ce beau, ce mănâncă, ce…

Subtextul știrii

Dincolo de conținutul ei diuretic, știrea cu Biden bând doar neacidulat spune și altceva. Anume că America a intrat într-o epocă nouă, într-o eră nouă, într-un ev nou. Asta trebuie să priceapă oamenii, că se pășește neabătut pe calea democrației. Mai clar, că a apus vremea lui Trump, care apăsa un buton roșu de pe birou, ca să i se aducă, pe o tavă de argint, o cola. E adevărat, light, zero! Doamne, câtă dezumanizare! Câtă înapoiere! Câte bule! Cât acid! Slavă Domnului că America a scăpat de un asemenea monstru care punea stavilă democrației și pe deasupra, mai bea și acidulat. Ce nesănătos! Ce anacronic!

Trâmbițașii

Asta vor să ne sugereze propagandiștii, cum că simpla schimbare de președinte rezolvă absolut toate problemele Statelor Unite. Un an și ceva s-a trudit la masacrarea lui Trump, iar CNN, marele CNN, a fost lider ideologic. Un post TV planetar, de o asemenea dimensiune, a ajuns să devină goarna pițigăiată a unei anumite cauze! Dacă făceau asta Antenele de pe vremuri susținând PSD-ul sau B1Tv făcând apologia băsismului portocaliu, se putea spune, da, suntem români, nu știm să facem presă, nu mai suntem jurnaliști, ci trâmbițași. Dar CNN? Tocmai CNN?

Președintele Donald Trump și apetența pentru sucul acidulat
Președintele Donald Trump și apetența pentru sucul acidulat

Drum nou

Probabil că odată cu această știre despre fresh-ul eminamente sănătos consumat de Joe Biden în Biroul Oval s-au rezolvat și toate problemele greu-încercatei Americi. Numeroșii detractori ai lui Trump, cei care au năvălit în Capitoliu, șamanii și alte specii, vor trebui să înceteze. Dar se rezolvă și problemele cu Putin? Dar cele cu China? Dar cele cu Uniunea Europeană, unde tot mai puțini băutori de sucuri acidulate mai cred în miracolele Unchiului Sam?

Una e una, alta e alta

Într-adevăr, timp de patru ani, Statele Unite au fost conduse discreționar de Donald Trump (al cărui simpatizant afirm cu toată tăria că nu sunt, Doamne ferește), care a făcut o grămadă de greșeli. Însă greșeli au făcut și Nixon, și Jimmy Carter și tot n-au fost zugrăviți în culori atât de sumbre. Pe Trump l-a certat și Greta Thunberg, l-a certat toată planeta, iar în acest moment probabil că a scăzut la popularitate sub Kim al Coreei de Nord, sub răposații Fidel Castro și Mao la un loc. Păi mai era nevoie să ni se înfățișeze cum la Casa Albă se bea fresh în loc de cola? Era de anticipat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...