Proteste violente în SUA, Capitoliul luat cu asalt de trumpiști. Stare de alertă. O persoană împușcată

Cristian Cojocaru 06.01.2021, 22:42
Proteste violente în SUA, Capitoliul luat cu asalt de trumpiști. Stare de alertă. O persoană împușcată

Stare de alertă în SUA, după ce vicepreședintele Mike Pence a început procesul de validare a rezultatului alegerilor prezidențiale, iar susținătorii lui Donald Trump au luat cu asediu Capitoliul, clădirea în care se desfășura ședința congresului american. Încă de la primele ore, forțele de ordine se așteptau la proteste, însă se pare că acest conflict a escaladat, iar lucrurile au scăpat de sub control. Numărarea și validarea voturilor este în mod normal doar o formalitate, iar în rma ei se anunță oficial câștigătorul alegerilor. Vă reamintim că Joe Biden l-a depășit pe Donald Trump, scorul final fiind de 306 la 323 voturi.  În acest moment, evenimentele sunt în plină desfășurare.

UPDATE 23.20: Secretarul general al NATO s-a arătat țocat de conflictele din SUA și cere respectarea rezultatelor alegerilor.

UPDATE: 23.18: Se pare că în urma confruntărilor dintre autorități și protestatari, mai mulți ofițeri ar fi fost răniți, iar o persoană a fost transportată la spital, potrivit CNN.

UPDATE 23.15: Liderii celor două camere ale Congresului i-au cerut președintelui Donald Trump să îi îndemne pe protestatari să părăsească zona Capitoliului.

„Îi cerem președintelui Trump să le spună protestatarilor să plece din zona Capitoliului cât mai repede cu putință”, se arată într-un comunicat comun al celor doi.

UPDATE 23.03: Garda Națională a fost chemată în DC pentru a restabili ordinea în zona Capitoliului și nu numai, potrivit The Guardian.

UPDATE 22.55: O persoană ar fi fost împușcată și se află în stare critică. Incidentul violent s-a întâmplat pe domeniul Capitoliului, potrivit CNN.

Proteste violente în SUA. Capitoliul este sub asediu

În această seară la orele 22:00, clădirea Capitoliului a fost luată cu asalt de simpatizanții lui Trump. Mai mulți legislatori s-au baricadat în săliel de ședință. Oficialii americani încearcă să blocheze ieșirile în timp ce sala Senatului a fost deja ocupată de protestatari. Unul dintre aceștia a fost fotografiat în timp ce stătea pe scaunul liderului de Senat.

Stare de alertă în SUA. Un protestatar a fost văzut atârnând într-una din sălile Congresului
Stare de alertă în SUA. Un protestatar a fost văzut atârnând la balconul unei săli ale Congresului

 

În urmă cu aproximativ 50 de minute, Mike Pence era deja evacuat din clădire, după ce protestatarii înarmați au intrat în Capitoliu. Forțele armate s-au ciocnit cu protestatarii în încercarea de a ține situația sub control. Orașul Washington DC a fost declarat de către autoritățile locale sub asediu, clădirea Capitoliului fiind deja în lockdown.

Aceste lucruri se petrec după ce Donald Trump a instigat la o astfel de mișcare pe rețeaua de socializare Twitter. Trump l-a acuzat pe Mike Pence că ”nu a avut curajul să facă ce trebuie”.

„Mike Pence nu a avut curajul să facă ce ar fi trebuit pentru a ne proteja țara și Constituția, să le dea ocazia statelor să valideze un set corect de fapte, nu pe cele frauduloase și incorecte. SUA cere adevărul!”, a scris Trump pe Twitter.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe