”Șmecherii” care sfidează cu opulența și luxul, luați în vizor de Fisc. ANAF cere explicații pentru averi de 20 de miliarde de euro nedeclarate

Ioana Matei 17.06.2022, 19:03
”Șmecherii” care sfidează cu opulența și luxul, luați în vizor de Fisc. ANAF cere explicații pentru averi de 20 de miliarde de euro nedeclarate

Peste jumătate de milion de români au strâns în patru ani averi de 20 de miliarde de euro pentru care există diferențe între ce au încasat și ce au declarat. Agenția Națională de Administrare Fiscală a pus în oglindă veniturile declarate de aceștia cu casele și mașinile pe care și le-au cumpărat, cu banii depuși în bănci sau dați pentru majorarea capitalurilor unor societăți și au găsit diferențe mari între averile acumulate și sumele declarate pentru  impozitare și ce au în realitate. Șeful ANAF anunță controale masive din 1 iulie la toate persoanele care au aceste diferențe uriașe de venituri scăpate de plata către bugetul de stat și spune că a găsit ”glonțul de argint” al  Fiscul pentru a aduce mai mulți bani la buget.

Șeful ANAF anunță controale masive din 1 iulie

„Dacă în urma acestor controale vom găsi diferenţe şi cineva va mai veni să spună că în anii 1990 a cărat cu Dacia blugi din Turcia şi de atunci are un milion de dolari puşi de-o parte, nu cred că cineva în ţara asta mai poate să creadă când o să spună: «Păi, ştii, am banii de la bunica, pentru că am săpat în grădină şi când am tras cu plugul, am dat de o găleată cu aur»”, a spus președintele ANAF, Lucian Heiuș.

Șeful Fiscului spune că astfel de situații, dincolo de faptul că afectează bugetul de stat, sunt jignitoare pentru oamenii cinstiţi care muncesc greu și pentru firmele care își plătesc taxele și impozitele corect și la timp, în timp ce văd cum alții îşi cumpără case și maşini exorbitant de scumpe, fără să fi muncit o zi în viaţa lor.

Avem peste tot exemple de şmecheri care sfidează cu opulenţa şi luxul pe cere îl afişează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând şi care în viaţa lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au, constaţi că ele sunt aproape inexistente”, a mai spus Lucian Heiuș.

Diferențele uriașe în averile a peste 561.000 de persoane au fost găsite după o analiză de risc cerută de șeful ANAF Direcţiei Generale de Control Venituri Persoane Fizice, care implică verificări pentru aproximativ 20 de milioane de oameni.

Se schimba legea pentru toate firmele din Romania

Analiza datelor a fost una încrucișată, cu informațiile din bazele ANAF, ale primăriilor, băncilor și altor instituții. În controlul averilor, au fost verificare veniturile declarate, casele și mașinile cumpărate, depunerile de bani în conturi bancare, sumele folosite pentru creditarea firmelor sau pentru majorarea capitalurilor. Pune în oglindă, rezultatele au fost șocante.

Făcându-se această analiză de risc am constatat cu stupoare şi cu revoltă, de-a dreptul, că 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat – şi am luat doar 4 ani, 2016, 2017, 2018 şi 2019, anul 2020 o să-l finalizăm la sfârşitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfârşitul anului – atenţie, o diferenţă între veniturile estimate de noi şi veniturile declarate şi impozitate de 20 de miliarde de euro”, a explicat Lucian Heiuș.

Ce pot păți persoanele care nu și-au declarat toată averea

Legea spune că la o diferență mai mare de 10% dintre venitul estimat şi venitul declarat, dar nu mai puţin de 50.000 de lei, sunt clar neconcordanţe la declarare și este indicat un risc.

„De fapt, noi, mergem, vedem cât a declarat şi ce impozit a plătit, vedem cât acumulat, avem o discuţie cu contribuabilul respectiv, justifică, încearcă să spună de unde a avut bani să-şi cumpere 20 de apartamente când el de fapt a avut venituri fiscalizate doar de 10.000 de euro. Dacă nu şi le poate justifica, facem diferenţa, impozităm cu 16% şi calculăm accesoriile aferente pe fiecare an în parte”, a explicat Lucian Heiuș ce se întâmplă cu cei care nu și-au declarat toată averea.

Controalele se fac doar pentru ultimii cinci ani, pentru că după această perioadă intervine prescripția creanțelor bugetare.

Șeful Fiscului a lăsat să se înțeleagă că nu va scăpa nicio persoană necontrolată, menționând că a luat jumătate din cei care fac controale la firme pentru evaziune fiscală și i-a pus să facă verificări ale persoanelor cu venituri mari nedeclarate.

Nu vom sări nimic. Vom începe de la cel mai mare în jos, până la cel mai mic. Vor exista lună de lună cel puţin 70 de echipe de control care vor merge şi vor face aceste analize. Am susţinerea totală a întregii Coaliţii, a domnului prim-ministru Nicolae Ciucă, pentru că toţi suntem de acord că acesta este ultimul sau glonţul de argint pe care îl poate folosi Fiscul în România împotriva celor care nu înţeleg că trebuie să îşi plătească impozitele şi taxele”, a afirmat Lucian Heiuş.

Din datele de până acum, ar fi vorba de diferenţe de 104,2 miliarde de lei, din care cele mai multe în:

  • Bucureşti – 29,2 miliarde de lei
  • regiunea Cluj – 14,3 miliarde de lei
  • regiunea Iaşi – 12,5 miliarde de lei
  • regiunea Galaţi – 12,4 miliarde de lei
  • regiunea Braşov – 11,3 miliarde de lei
  • regiunea Ploieşti – 9,4 miliarde de lei
  • regiunea Timişoara – 8,4 miliarde de lei
  • regiunea Craiova – 6,3 miliarde de lei.
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...