Nicușor Dan, războiul declarațiilor cu Gabriela Firea. Ce acuzații îi aduce

Iancu Andreea 23.10.2020, 08:27
Nicușor Dan, războiul declarațiilor cu Gabriela Firea. Ce acuzații îi aduce

Nicușor Dan și Gabriela Firea își continuă schimburile de replici, chiar și după alegerile locale. Primarul ales al Capitalei o acuză pe Firea că încearcă întârzierea preluării mandatului de către el. Pe de altă parte, fostul edil combate declarațiile lui Nicușor Dan în postările de pe Facebook.

Nicușor Dan: „Insultă din nou inteligența bucureștenilor”

Primarul ales al Bucureștiului nu și-a preluat mandatul nici după o lună de la alegeri. Se pare că Nicușor Dan este nevoit să aștepte soluționarea în instanța a unui dosar care este contestat în instanță de către membrii PSD.

„S-a întâmplat că mandatul de primar general a fost validat conform legii încă de acum o săptămâna, și că în intervalul de timp în care se putea face apel la această hotărâre, au fost 52 de persoane apropiate de PSD, mulți consilieri generali, consilieri locali la primăriile de sector, care au formulat contestație sau apel la această hotărâre a Tribunalului. Tocmai pentru că fost așa multe, s-a constituit un dosar și s-a dat un termen, care va fi abia luni.

Motivele sunt absolut puerile. Aceleași povești cu sacii din secția de votare, numărare, cu procese verbale…

Din păcate, există o problemă cu Codul administrativ votat de aceeași majoritate pesedistă în 2019, care spune că primarul trebuie să-și i-a mandatul odată cu consilierii. La consilieri, abia am trecut de prima instanță, au fost validați și ei de Judecătoria Sectorului 1, și azi am fost în ultima zi de apel. O să vedem dacă nu cumva o să fie apeluri și la hotărârea prin care au fost validați consilierii. În acest caz, se va mai prelungi cu câteva zile.”, a explicat Nicușor Dan într-o intervenție la Digi24.

Pe de altă parte, politicianul consideră gesturile Gabrielei Firea drept o insultă față de bucureșteni și consideră că problemele adevărate ale Capitalei sunt amânate din cauza acestor dispute din Tribunal.

„Insultă din nou inteligența bucureștenilor, așa cum a făcut-o de nenumărate ori în campania electorală. Vedem cu toții că biroul ăla e gol. Nu există un primar care să se ocupe de problemele bucureștenilor. Nu se ocupă nimeni de toate problemele astea – coronavirusul, termoficarea, situația financiară, traficul și toate cele pe care le știm…

Au trecut totuși 4 săptămâni de la alegeri și nu am avut nicio comunicare publică a primarului în funcție, Gabriela Firea, pe subiectele esențiale.

Activitatea sa a fost inexistentă.

Duminică se fac 4 săptămâni de la alegeri. Sunt primari de toate culorile politice care au fost instalați deja.”

„Sunt tot aici. Încă muncesc. Tot ca oțelul. Și îmi place”, scrie Firea pe Facebook

Replica Gabrielei Firea, în urma acuzațiilor lui Nicușor Dan

Totuși, Firea a răspuns și ea acuzațiilor lansate de Nicușor Dan. Ca într=un joc de-a șoarecele și pisica, încă primarul în funcție, Firea a explicat motivele pentru care Nicușor Dan nu își poate prelua deocamdată mandatul.

„Acuzațiile formulate azi de Nicușor Dan, că nu își poate prelua mandatul de primar general, din cauza unor contestații în instanță sunt de o ipocrizie incredibilă, având în vedere renumele de “procesoman” si „contestatar de serviciu” pe care le-a dobândit în urma nenumăratelor atacuri în justiție prin care a blocat mii de proiecte ale administrației bucureștene.
În loc să se plângă de faptul că e contestat în instanță, exact așa cum i-a contestat el pe alții ani de zile, Nicușor Dan ar trebui să își rezolve starea de incompatibilitate și de duplicitate, în dubla calitate pe care o are acum, în procesele pe care le-a intentat Primăriei Municipiului București.
Ar trebui să înțeleagă un lucru simplu: nu poți sā și acuzi, și sā si aperi Primăria Capitalei în același proces!”, nota Firea pe Facebook.

De asemenea, Gabriela Firea a vorbit și despre realizările din timpul mandatului său cu privire la rețeaua de termoficare.

„În ceea ce privește afirmațiile sale despre ce s-a făcut în ultimii ani pentru reabilitarea sistemului de termoficare din București, Nicușor Dan își începe mandatul cu o mare minciună. A câta?
Dacă ar ști sā analizeze corect documentele Primăriei, ar constata că în ultimii 4 ani, în Capitală s-au schimbat aproximativ 270 de Km din rețeaua de termoficare, adică echivalentul distanței dintre București și Sibiu – în orice caz cu mult mai mult decât cei 680 de metri la care s-a referit în declarația sa și care reprezentau, de fapt, un singur segment de rețea, la care s-a lucrat doar într-unul dintre șantierele de reabilitare a rețelei de termoficare.
Cifra citată de Nicușor Dan provine dintr-o raportare din Planului Integrat de Calitate a Aerului (PICA), însă neînțelegând exact semnificația acelui document, s-a pripit să tragă concluzia că doar atât s-ar făcut în ultimii 4 ani.
În realitate, se poate proba cu documente că, în ultimii 4 ani, în rețeaua de termoficare a Capitalei, s-a înlocuit cea mai mare cantitate de țeavă din ultimele 3 decenii.
Astfel de afirmații de amator nu fac decât să demaște incompetența și vădita dificultate a lui Nicușor Dan de a înțelege cum funcționează administrația Bucureștiului.
În ceea ce privește stocurile pentru intervențiile în caz de avarie, precizez că, în prezent, Termoenergetica dispune de toate materialele necesare. Înainte de a se lansa în alte afirmații hazardate, Nicușor Dan ar face bine să vadă care era situația cu 4 ani în urmă, când RADET-ul nu mai avea de 9 luni de zile contract pentru furnizarea țevilor necesare, iar personalul era mult subdimensionat.
În prezent, Termoenergetica are stocurile la zi, iar în ultimii 4 ani a fost pentru prima dată când s-a suplimentat numărul de angajați la RADET, în special în zona de intervenții în situații de avarie.
Domnule Nicușor Dan, informați-vă mai bine înainte de a-i critica pe alții!
Puneti mâna pe carte si pe treabā!”

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...