NATO spune că Europa ar trebui să-și găsească și alte surse de energie, pe fondul conflictului dintre Rusia și Ucraina. ”Este dependentă de un singur furnizor”

Beatrice Dumitru 31.01.2022, 11:37
NATO spune că Europa ar trebui să-și găsească și alte surse de energie, pe fondul conflictului dintre Rusia și Ucraina. ”Este dependentă de un singur furnizor”

Rusia este principalul furnoizor de energie pentru Europa, dar ar putea decide să închidă robinetul în cazul unui conflict deschis cu Ucraina. În acest context, NATO susține că Europa trebuie să-și diversifice sursele de energie pentru a nu mai fi dependentă de Moscova. „Suntem îngrijorați”, a spus secretarul general al NATO.

Europa, dependentă de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze

Rusia a adunat aproximativ 120.000 de soldați la granița cu țara vecină și a cerut NATO să-și retragă trupele și armele din Europa de Est și să împiedice Ucraina să se alăture alianței de apărare occidentală. În aceste condiții, Europa trebuie să-și caute și alte surse pentru aprovizionarea cu energie, a declarat șeful NATO.

Marea Britanie a avertizat că este „foarte probabil” ca Rusia, cel mai mare furnizor de gaze naturale al continentului, să încerce să invadeze Ucraina. Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din aprovizionarea cu gaze și orice întrerupere ar exacerba criza energetică existentă în Europa.

NATO spune că Europa ar trebui să-și găsească și alte surse de energie, pe fondul conflictului cu Rusia. ”Este dependentă de un singur furnizor”
Europa trebuie să-și diversifice sursele de energie.

„Suntem îngrijorați de situația energetică din Europa, deoarece demonstrează vulnerabilitatea de a fi prea dependenți de un singur furnizor de gaze naturale și acesta este motivul pentru care aliații NATO sunt de acord că trebuie să lucrăm și să ne concentrăm pe diversificarea aprovizionării”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

Sancțiuni pentru a-l descuraja pe Vladimir Putin

Marea Britanie a anunțat, duminică, că își va extinde domeniul de aplicare a posibilelor sancțiuni în legislația din această săptămână, pentru a-l descuraja pe președintele rus Vladimir Putin.

Credem că este foarte probabil ca el să încerce să invadeze Ucraina. De aceea facem tot ce putem prin descurajare și diplomație, pentru a-l îndemna să renunțe”, a declarat secretarul de Externe, Liz Truss pentru BBC.

Moscova neagă orice plan de invadare a Ucrainei, dar a declarat că va cere NATO să clarifice dacă intenționează să pună în aplicare angajamentele cheie în materie de securitate, după ce mai înainte a precizat că NATO nu a luat în considerare preocupările Rusiei.

Dacă nu intenționează să facă acest lucru, atunci ar trebui să explice de ce. Aceasta va fi o întrebare cheie în determinarea propunerilor noastre viitoare”, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Statele Unite, care au amenințat Rusia cu noi sancțiuni majore dacă invadează Ucraina, au spus că așteaptă răspunsuri de la Moscovam, însă NATO nu se va retrage din estul Europei și nici nu va împiedica aderarea Ucrainei, dar este gata să discute subiecte precum controlul armelor și măsurile de consolidare a încrederii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...