EXCLUSIV

De ce a reluat Rusia transportul de gaze către România prin Ucraina. Andrei Țăranu: „Din punctul meu de vedere nu România este ținta”

Gabriela del Pupo 06.01.2022, 10:57
De ce a reluat Rusia transportul de gaze către România prin Ucraina. Andrei Țăranu: „Din punctul meu de vedere nu România este ținta”

Rusia face un prim pas pentru a normaliza relațiile cu țările din Estul Europei și anunță că a reluat furnizarea de gaze naturale către România prin Agenția Ucraineană de Transport de Gaze. Anunțul a fost făcut de operatorul de stat ucrainean de transport de gaze TSOUA, potrivit Reuters.

Decizia vine în contextul unei crize economice declanșate de scumpirea prețului la gaze pentru care Rusia a fost acuzată de manipularea creșterii pentru a forța operaționalizarea conductei Nord Stream 2. De asemenea revoltele din Kazahstan se desfășoară pe fondul dublării prețului la gazul lichefiat și deci a combustibilului care va duce și la creșterea prețului la alimente.

„Asta înseamnă, de fapt, încercarea celor de la Rosneft și celor de la Gazprom de a normaliza cât de cât relațiile cu Estul Europei”

Politologul Andrei Țăranu, prodecan al SNSPA, crede că prin reluarea livrării de gaze către Europa, Rusia transmite și un mesaj diplomatic de normalizare a relațiilor. Rusia a încetat furnizarea de gaze naturale prin Ucraina în luna aprilie anul trecut și acest lucru a dus la o scumpire semnificativă a prețului la gaze naturale.

„Asta înseamnă de fapt încercarea celor de la Rosneft și celor de la Gazprom de a normaliza cât de cât relațiile cu Estul Europei, dar pentru Rusia înseamnă vestul, în condițiile în care a apărut o sumă de crize politice și economice la granița de răsărit a Rusiei, în special în Kazahstan.

Dar tensiunile continuă să fie foarte mari între Azerbaidjan și Armenia ambele făcând parte din aceeași structură de securitate pe care și-o dorește Rusia. Ori această tensiune care aparent era neașteptată, dar care după cum vedeți este legată de prețul hidrocarburilor, face ca Rusia să încerce în acest moment să își diversifice dimensiunea diplomatică atât în raport cu Uniunea Europeană cât și cu vecinătatea apropiată.” a declarat Andrei Țăranu pentru impact.ro.

Foto: SNSPA

„Europa poate oricând să pluseze cu noi restricții economice”

Rusia a fost acuzată că ar fi oprit furnizarea gazelor naturale prin Ucraina pentru a forța operaționalizarea conductei Nord Stream 2. Andrei Țăranu crede că gestul Rusiei nu obligă Europa să nu mai aplice sancțiuni economice în cazul în care practicile se vor dovedi nelegale.

„Europa poate oricând să pluseze cu noi restricții economice, iar faptul că s-a reluat transportul de gaze prin Ucraina, dar în egală măsură, pentru Europa Centrală și de Est, din punctul meu de vedere nu România este ținta, ci în special Polonia ci țările din Europa Centrală și de Est, Ungaria și Republica Cehă, care primeau gazele deviat.

Primeau gazele întâi în Germania, și apoi din Germania erau deviate înspre Est, inclusiv în Polonia, asta s-a întâmplat în ultimele săptămâni. În momentul acesta Rusia încearcă să normalizeze situația cu țările care, după cum știți foarte bine, în special Polonia și România, sunt țările cele mai hardliner în ceea ceea ce privește NATO. Aici am putea să înțelegem încercarea Rusiei de a detensiona situația prin folosirea armei hidrocarburilor, într-un sens mai degrabă pașnic.” a mai spus politologul.

Compania de transport de gaze din Ucraina, TSOUA, a spus într-un raport că un total de 152 de milioane de metri cubi de gaze vor fi transportate în România în ianuarie. Ca urmare a încetării transportului de gaze prin Ucraina economia a avut pierderi majore și volumul a scăzut cu 25% în 2021.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...