Țara care beneficiază de deficitul de gaze din Europa. Rusia a ajutat-o fără să vrea

Andra Daoud 07.01.2022, 16:23
Țara care beneficiază de deficitul de gaze din Europa. Rusia a ajutat-o fără să vrea

În timp ce Rusia a limitat livrările de gaze, provocând îngrijorare în Europa cu privire la o posibilă criză energetică, o altă țară profită de context și a exportat o cantitate considerabil mai mare de gaze în Europa față de trecut. În luna decembrie s-a înregistrat un record al exporturilor de gaze naturale lichefiate din această țară, iar cererea continuă să fie crescută, atât în Europa, cât și în Asia.

Țara care beneficiază de deficitul de gaze din Europa

SUA profită de criza de gaze din Europa și, în luna decembrie, a livrat cantități record de gaze naturale lichefiate pe continentul nostru. Aproximativ jumătate din volumele exportate de americani au mers către Europa, față de 37%, cantitatea care s-a livrat pe continentul european anul trecut.

Creșterea cantității de gaze livrate în Europa este o consecință a creșterii cererii de gaze pentru încălzirea locuințelor și pentru industrie. Statele Unite au exportat mai mult și la un preț bun după ce producția internă a depășit cu 10% cererea în SUA, iar tendința pare să se mențină și în 2022.

Aproximativ 7,15 milioane de tone de gaze naturale lichefiate au fost livrate în Europa din SUA luna trecută, pe calea apei, cu 106 nave maritime. Cifra este cu 16% mai mare față de luna decembrie a anului 2020 (6,14 milioane de tone). În Amsterdam, cotațiile la gazele naturale cu livrare au crescut semnificativ în ultima perioadă și aceeași tendință s-a observat și în Asia. Nivelul redus al gazelor livrate de Rusia a fost principalul motiv al creșterii exportului din SUA, dar a contribuit și prognoza meteo de vreme rea din Europa.

Țara care beneficiază de deficitul de gaze din Europa. Rusia a ajutat-o fără să vrea
Țara care beneficiază de deficitul de gaze din Europa. Rusia a ajutat-o fără să vrea

În ianuarie ar putea crește din nou cererea de gaze naturale

Analiști din domeniu sunt de părere că în luna ianuarie ar putea crește cererea de gaze naturale lichefiate din Asia, ceea ce ar putea duce la scăderea volumelor livrate către Europa. 30 de nave care transportă gaze sunt în prezent în porturile din Marea Britanie, Olanda și Belgia, urmând să livreze încărcătura luna aceasta și încă 13 urmează să sosească din Statele Unite.

Europa trece printr-o criză energetică începând de anul trecut, când eliminarea a o parte dintre restricțiile impuse de pandemie a dus la creșterea cererii de energie. Se întâmpla într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus. Prețurile de referință au crescut de cinci ori din luna ianuarie a anului trecut, punând presiuni atât asupra consumatorilor, cât și asupra companiilor.

Urmăriți Impact.ro și pe