INTERVIU

Muzeul Revoluției la Timișoara: „Să se pună în discuție pedepsirea celor care au tras și au omorât oameni nevinovați”

Gabriela del Pupo 13.04.2022, 10:47
Muzeul Revoluției la Timișoara: „Să se pună în discuție pedepsirea celor care au tras și au omorât oameni nevinovați”

Un muzeu al Revoluției din 1989 se va deschide la Timișoara. Sediul a fost cedat de armată și este clădirea fostei Garnizoane din Piața Libertății. Proiectul de lege a trecut de Senat și este susținut de toate formațiunile politice. Inițial proiectul a fost gândit pentru Timișoara Capitală Europeană 2021, dar a fost amânat din diverse motive. Impact.ro a stat de vorbă cu directorul științific al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD), Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu.

„Lumea se va sesiza din nou că, uite, au trecut 32 de ani și nu au fost trași la răspundere adevărații criminali”

Un muzeu al Revoluției ar putea să readucă în atenția publică și Dosarul Revoluției care trenează de ani de zile, faptul că încă sunt întrebări fără răspuns privind cei care au tras după ce armata a trecut de partea revoluționarilor, crede Andrei Ursu.

„Eu mă bucur că se aprobă, dar am foarte mici speranțe. Chiar dacă e repusă pe agenda de lucru și în discursul public și lumea se va sesiza din nou că, uite au trecut 32 de ani și nu au fost trași la răspundere adevărații criminali, respectiv trădători. Fără doar și poate că a existat o rețea a securității, se numea rețeaua S, de luptă de rezistență, care s-a activat pe 22 după amiază, era construită încă din anii 80 cu scopul de a-l readuce pe Ceaușescu la putere în cazul unei revolte interne. Exista un plan și pentru inamicul extern, Ceaușescu avea această paranoia, că pot invada fie rușii, fie occidentul american, NATO. O luptă de guerilă urbană care să se desfășoare sub un steag fals.”  a declarat în exclusivitate pentru impact.ro Andrei Ursu.

Acesta spune că publicul larg a fost privat de multe materiale care s-ar putea regăsi printre exponatele muzeului.

„Putem să contribuim la următorul muzeu, avem multe materiale, documentare, înregistrări, fotografii făcute atunci. Pe noi ne interesează foarte mult ca prin realizarea muzeului să se pună în discuție pedepsirea celor care au tras și au omorât oameni nevinovați, pentru că să nu uităm, armata pe 22 a trecut de partea revoluționarilor. După data aceea au tras oameni bine antrenați, aveau combinezoane negre, aveau armament special, în general armament NATO, de un calibru diferit de al armatei române. În cercetările noastre am obținut probe de la medici care au păstrat radiografiile.” a mai spus directorul IRDD.

Revolutie timisoara
Revolutie Timisoara

„Revoluția română a dat un nou curs istoriei în această parte de lume”

Deputatul Gigel Știrbu spune că muzeul este un demers necesar pentru a pune presiune pe cei care trebuie să soluționeze Dosarul Revoluției. Acesta spune că și un demers științific este absolut necesar însă deputatul PNL nu și-a schimbat optica în privința IRRD. Institutul, condus mult timp de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, sau Petre Roman, a fost propus spre desființare anul trecut însă PSD a contestat Ordonanța de Urgență dată de Guvern la CCR și a avut câștig de cauză.

„Revoluția română a dat un nou curs istoriei în această parte de lume, trebuie un memorial, un muzeu al acestei revoluții, pentru că poate dacă este dublat și de o zonă de cercetare a acestor evenimente, poate aflăm și noi cine s-a făcut vinovat, chiar la 32, 33 de ani, de moartea atâtor oameni.

Acel institut nu și-a dus menirea până la capăt, aceea de a cerceta și de a afla adevărul despre acele evenimente. Aceea este o instituție științifică, care ar fi trebuit să emită un raport despre evenimentele din ’89. Acel institut nu ar fi trebuit condus de un participant activ la acele evenimente. Asta e părerea mea, este o părere strict personală. Este o decizie politică, care este mai presus de dorința noastră a simplilor parlamentari.” a declarat Gigel Știrbu în exclusivitate pentru impact.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...