S-a luat o decizie în dosarul Revoluţiei. Ce se întâmplă cu Ion Iliescu

Stan Filon 11.11.2021, 12:54
S-a luat o decizie în dosarul Revoluţiei. Ce se întâmplă cu Ion Iliescu

Românii care așteptau cu sufletul la gură să afle ce s-a întâmplat exact în anul 1989, dacă a fost Revoluție sau o acțiune pusă în scenă de cineva, și cine se face vinovat pentru cei peste 1100 de morți, mai au de așteptat mult și bine! Instanța a decis ca dosarul Revoluției să se întoarcă la Parchetul Militar! Ion Iliescu scapă momentan de toate acuzațiile care i-au fost aduse.

Dosarul Revoluției din 1989 se întoarce la Parchet, iar Ion Iliescu scapă momentan de acuzații

Ion Iliescu și ceilalți inculpați din Dosarul Revoluției răsuflă acum ușurați, după ce magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au retrimis dosarul către Parchetul militar pentru a fi refăcut.

Trebuie reamintit faptul că pe data de 21 mai 2021, un judecător de cameră preliminară de la ICCJ a decis ca dosarul să fie restituit procurorilor, după ce a constatat nereguli în rechizitoriu. Procurorii militari şi mai multe părţi vătămate au atacat decizia, însă miercuri, 10 noiembrie, au aflat răspunsul instanței. Contestaţiile au fost respinse  de un alt complet de judecată, așadar dosarul Revoluției trebuie refăcut la Parchetul militar.

Dosarul Revolutiei din 1989 se intoarce la Parchet
Dosarul Revolutiei din 1989 se intoarce la Parchet, iar Ion Iliescu scapa momentan de acuzatii

Judecătorii au eliminat mai multe probe din dosar

Dosarul Revoluţiei fusese trimis în instanţă de procurorii militari în luna aprilie 2019, în proces fiind citate peste 5.000 de părţi civile. Procesul a fost blocat mai mult de un an, pentru discutarea unor cereri şi excepţii ridicate de părţile din dosar.

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi generalul (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, erau acuzaţi de săvârşirea infracţiuni contra umanităţii. Fostul președinte Ion Iliescu nu a fost prezent la nici unul dintre termene.

Acum un an, în octombrie 2020, judecătorii au exclus mai multe probe din dosar, dar a admis mai multe cereri și excepții invocate atât de către părţi civile, cât şi de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu. Judecătorii au constatat nereguli în întocmirea rechizitoriului și astfel au dispus excluderea mai multor probe.

S-a dispus excluderea din materialul de urmărire penală a următoarelor probe:

  • actele intitulate „declaraţii” ce conţin relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu în faţa Comisiei senatoriale;
  • rapoartele întocmite de Comisia senatorială privind evenimentele din decembrie 1989 şi documentele ce au stat la baza întocmirii acestora;
  • sinteza aspectelor ce rezultă din analizele efectuate de Parchetul Militar în perioada 1990-1994 în cauzele privind evenimentele din decembrie 1989;
  • punctul de vedere preliminar al SRI privind evenimentele din decembrie 1989; documentarul privind Marele Stat Major din cadrul MApN;
  • „Cartea revoluţiei române. Decembrie 1989” de Sergiu Nicolaescu;
  • documentele de arhivă ale Statului Major General privind evenimentele din decembrie 1989 cu referire la acţiunile întreprinse de Direcţia de Cercetare a Armatei pentru perioada 17-31 decembrie 1989.
  • au fost excluse declaraţii date de zeci de persoane vătămate
Urmăriți Impact.ro și pe