Motivul pentru care Traian Băsescu nu a mai apărut la TV. Ce s-a întâmplat cu fostul preşedinte

Badea Violeta, Camelia Moldoveanu 30.09.2021, 13:03
Motivul pentru care Traian Băsescu nu a mai apărut la TV. Ce s-a întâmplat cu fostul preşedinte

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a dispărut din spațiul public de câteva luni bune. Iată ce s-a întâmplat cu fostul șef al statului și de ce a luat această decizie.

De ce a dispărut Traian Băsescu din spațiul public

Traian Băsescu, în vârstă de 69 de ani, nu a mai oferit declarații de aproximativ patru luni de zile și toată lumea se întreabă ce s-a întâmplat cu fostul șef al statului. Ei bine, fostul lider al României preferă să stea o vreme departe de ochii presei și să aștepte data de 5 noiembrie.

Acea zi este foarte importantă pentru fostul președinte al țării, fiindcă secția de contencios administrativ de la Înalta Curte de Casație și Justiție o să înceapă rejudecarea recursului său în dosarul în care acesta a fost declarat în primă instanță colaborator al Securității.

În plus, Traian Băsescu a primit o veste proastă la începutul acestei luni. Pe data de 7 septembrie, Camera Deputaților a votat ca drepturile acordate persoanelor ce au avut calitatea de șef al statului să fie retrase dacă se dovedește faptul că ei au avut calitatea de colaboratori ai Securității.

„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, se arată în textul adoptat.

De ce a disparut Traian Basescu din spatiul public
De ce a disparut Traian Basescu din spatiul public

Traian Băsescu, declarat colaborator al Securității în septembrie 2019

De altfel, Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securității în septembrie 2019. La vremea aceea, instanța a admis acțiunea Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității, deși multă vreme nu i se imputase nimic de acest gen.

„Vă mulțumesc pentru telefon și pentru interes, dar mi-am impus să mă țin departe de orice declarații, măcar pentru o perioadă. De patru luni de zile nu mai vorbesc cu presa, așa vreau să fac și în continuare, până la procesul meu. După aceea, nu va fi nici o problemă, o să răspund presei cum am făcut și până acum”, a spus Traian Băsescu, citat de Fanatik.

Traian Băsescu, în pericol să piardă o serie de privilegii

Fostul președinte al României este în pericol să piardă toate privilegiile acordate unui fost șef de stat. Privilegii ce i-au fost acordate încă de acum șapte ani, când a terminat cel de-al doilea mandat.

„Conform legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi: a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar; b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu; c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare”, acestea sunt privilegiile acordate foștilor președinti de stat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...