Traian Băsescu riscă să piardă casa și banii de la statul român. Care este motivul

Iancu Andreea 17.06.2021, 11:14
Traian Băsescu riscă să piardă casa și banii de la statul român. Care este motivul

Fostul Șef de Stat, Traian Băsescu, riscă să își piardă casa și banii pe care i-a obținut de la statul român în urma funcției de președinte al României. După ce politicianul a petrecut două mandate în fruntea țării, fiind ales prin vot pentru perioada 2004 – 2014, acesta a rămas să se bucure, conform legii, de beneficiile unui fost lider de stat. Acesta încasează lunar o sumă consistentă de bani sub forma unei indemnizații, în timp ce se bucură de o locuință de protocol și de servicii de pază și protecție. Un proiect, supus recent votului în Parlament, ar putea însă să îi strice planurile fostului lider al României, iar motivul este neașteptat.

Care este motivul pentru care Traian Băsescu riscă să piardă casa și banii de la statul român

În urmă cu aproximativ 7 ani, Traian Băsescu reușea să câștige încrederea alegătorilor, fiind votat să dețină funcția de președinte al României pentru un prim mandat. Ulterior, fostul edil al Bucureștiului, ajungea să câștige un al doilea șir de alegeri, devenind Șef al Statului pentru a doua oară. După ce calitatea de lider al României a fost îndeplinită, fostul președinte PMP a început să bucure de o serie de beneficii de pe urma funcției deținute în cele două mandate. Recent însă, Traian Băsescu a descoperit că riscă să piardă casa și banii obținute de la statul român. Iar acest lucru se întâmplă în contextul în care comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat un proiect de lege care anulează drepturile foștilor lideri de stat.

Actul normativ ar urma să stabilească faptul că persoanele care au avut calitatea de Șef de Stat ar putea să fie lipsite de drepturile de până acum. Totodată, în cazul lui Traian Băsescu, concluzia definitivă la care au ajuns autoritățile, conform căreia fostul președinte a avut calitatea de lucrător al Securității sau colaborator al acesteia, îl va face să își piardă drepturile de fost lider de stat, potrivit profit.ro. În urmă cu doi ani de zile, în septembrie 2019, Curtea de Apel București a admis acțiunea CNSAS și a stabilit că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea în perioada comunismului. Pe de altă parte, fostul Șef de Stat a făcut recurs la Secția de contencios administrativ de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a fost programat pentru 5 noiembrie 2021.

Traian Băsescu riscă să piardă casa și banii de la statul român
Fostul lider de stat ar putea pierde drepturile oferite de statul român

Care sunt drepturile de care beneficiază foștii președinți ai României

Potrivit legislației în vigoare, în România, persoanele care au avut calitatea de Șef al Statului beneficiază pe întreaga durată a vieții de următoarele drepturi:

  • au pentru utilizare gratuită o locuință de protocol, care să reprezinte reședința fostului lider și care să cuprindă un spațiu cu destinație de cabinet de lucru, unde va beneficia de o persoană angajată pe postul de consilier sau secretar
  • o indemnizație lunară, în cuantum egal cu 75% din indemnizația acordată Președintelui României în exercițiu
  • servicii de pază și protecție și utilizarea, în regim gratuit, a unui autoturism, toate asigurate de către Serviciul de Pază și Protecție.

Fostul președinte ar putea fi declarat colaborator al Securității. El va pierde în acest caz drepturile conferite la încheierea mandatelor de Șef de Stat

Calitatea de fost președinte al României ar putea să nu mai fie favorabilă pentru Traian Băsescu, după ce analiza comisiei juridice a Camerei Deputaților a stabilit trimiterea către Parlament a proiectului de lege care elimină beneficiile foștilor lideri de stat. Actul normativ a fost propus de către deputatele PSD Steluța Cătăniciu și Grațiela Gavrilescu, în urmă cu un an de zile, completând condițiile în care un fost președinte ar putea pierde drepturile conferite la încheierea mandatului. Astfel, demiterea din funcție în urma unui referendum sau calitatea de colaborator al Securității ar putea să ducă la încetarea drepturilor de fost președinte.

Proiectul, care a trecut tacit de Senat, în luna octombrie a anului trecut, după ce a depășit termenul de dezbatere, a ajuns la votul final în Camera Deputaților. Propunerii legislative i s-a întocmit un raport de admitere de către comisia de specialitate, care a păstrat modificările recomandate anterior. Dacă actul normativ va ajunge să fie adoptat de Parlament și promulgat ulterior de președintele Iohannis, iar Traian Băsescu va pierde recursul la Înalta Curte, fostul Șef de Stat va pierde privilegiile din prezent.

Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de șef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcție prin referendum și nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia, este forma propusă acum pentru vot final în Camera Deputaților.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...