Traian Băsescu, amendat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Ce spusese fostul președinte despre comunitatea maghiară

Ioana Bucur, Diana Timișoreanu 30.08.2021, 21:27
Traian Băsescu, amendat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Ce spusese fostul președinte despre comunitatea maghiară

Vești proaste pentru fostul președinte al României, taxat pentru afirmațiile ce au stârnit revoltă în rândul comunității maghiare. Traian Băsescu a fost amendat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării.

Fostul președinte, taxat dur pentru afirmațiile sale. Traian Băsescu a fost amendat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării

O afirmație făcută anul trecut i-a adus lui Traian Băsescu o amendă de la Consiliul pentru Combaterea Discriminării.

În februarie 2020, sătul să aștepte ca autoritățile să se autosesizeze, Brassai Hunor, președintele organizaţiei Târgu Mureş a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) a depus o sesizare, în urma declaraţiilor făcute la adresa comunităţii maghiare, după scandalul muncitorilor din Sri Lanka de la brutăria din Ditrău.

Un an și jumătate mai târziu, președintele PPMT a anunțat că europarlamentarul Traian Băsescu a fost amendat de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu suma de 5.000 de lei, pentru discriminare şi încălcarea dreptului la demnitate.

„Acest caz ar trebui să fie un avertisment pentru toţi cei care consideră că ne pot insulta comunitatea. Ca lideri ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi ca maghiari din Transilvania, ne asumăm responsabilitatea pentru comunitatea noastră şi vom fi vigilenţi cu privire la declaraţiile care pot instiga comunităţile.

Prin această decizie a CNCD dorim să transmitem şi un mesaj tuturor politicienilor că nu vom tolera atitudini anti-maghiare şi provocări (…) Trebuie să luăm măsuri de fiecare dată când experimentăm aceste aspecte şi, prin toate mijloacele care le avem la dispoziţie, să împiedicăm politicienii români să creeze tensiuni între majoritate şi minoritate, stigmatizând comunitatea noastră”, a declarat, Brassai Hunor, care a mai precizat că a primit decizia CNCD în aceste zile.

Traian Băsescu, amendat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării
Traian Basescu

Hotărârea CNCD va putea fi atacată în instanţa de contencios administrativ.

Ce a spus Băsescu despre comunitatea maghiară. Declarația care l-a costat 5.000 de lei

Sesizarea făcută de Brassai Hunor a fost depusă în urma declarațiilor televizate ale lui Băsescu despre comunitatea maghiară, în contextul scandalului muncitorilor din Sri Lanka de la o brutărie din Ditrău.

În acel moment, Băsescu a susținut că maghiarii ar fi „un popor complexat, iar complexele îi fac să nu mai suporte pe altcineva lângă ei”.

Pentru că nicio instituție nu s-a sesizat din oficiu, Hunor a spus că s-a simțit obligat să depună o plângere împotriva lui Traian Băsescu, considerând că acestea sunt anti-maghiare.

Urmăriți Impact.ro și pe