De ce riscă Traian Băsescu să piardă locuinţa de protocol, dar şi banii primiţi de la stat. Legea care schimbă tot

Ioana Bucur, Mihai Roșoiu 07.09.2021, 22:08
De ce riscă Traian Băsescu să piardă locuinţa de protocol, dar şi banii primiţi de la stat. Legea care schimbă tot

Trecutul îl prinde din urmă pe fostul președinte al Românei. Traian Băsescu riscă să piardă locuința de protocol și banii primiți de la stat. Legea a fost adopată de Parlament în urmă cu puțin timp.

Fostul președinte își poate pierde nu doar locuința de protocol ci și banii primiți de la stat

Vești proaste pentru Traian Băsescu, din Parlamentul României. Marți, Camera Deputaților, ca for decisiv, a adoptat o lege ce prevede ca drepturile acordate persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român să fie retrase în cazul în care se dovedeşte că aceştia au avut calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii.

Proiectul de lege de modificare a alin.b (3) al art.1 din Legea nr.406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, în sensul includerii, între cauzele care determină retragerea drepturilor foştilor preşedinţi ai României, a celei vizând existenţa dovezii privind calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii a primit 264 de voturi pentru, 3 contra și 11 abțineri.

„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, prevede textul adoptat.

De ce riscă Traian Băsescu să piardă locuinţa de protocol, dar şi banii primiţi de la stat
Traian Băsescu

Legea 406/2001 prevede că toți cei care au ocupat funcția de șef de șef de stat vor beneficia, pe toată durata vieții, de mai multe drepturi, printre care:

  • folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;
  • o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
  • pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază.

Traian Băsescu, în instanță

Pe 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti – instanţa de fond – a admis acţiunea CNSAS şi a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. Au trecut nouă luni până la apariția motivării acestei decizii, în iunie 2020, dosarul ajungând la Instanţa supremă – Secţia de contencios administrativ, după ce Traian Băsescu a formulat recurs.

Începerea judecării recursului formulat de fostul președinte, Traian Băsescu, a fost programată pentru data de 5 noiembrie 2021.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...