Ministrul Nelu Tătaru, anunț îngrijorător pentru români. În ce zone din țară ar putea să reapară restricțiile

Iancu Andreea 29.06.2020, 13:03
Ministrul Nelu Tătaru, anunț îngrijorător pentru români. În ce zone din țară ar putea să reapară restricțiile

Noile cazuri de coronavirus de la nivelul țării au îngrijorat autoritățile, care iau în calcul restricționarea circulației. Potrivit unei declarații în exclusivitate pentru Digi24, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat care sunt zonele cele mai expuse riscului de răspândire a infecției. Totodată, acesta a menționat ce măsuri vor lua pentru a stopa izbucnirea unor focare.

Valea Prahovei și litoralul, expuse riscului de transmitere a virusului

În urma celui mai recent bilanț, se poate observa că rata de infectare cu COVID-19 a ajuns la un procent de 4%. Astfel, potrivit oficialului din sănătate, această cifră ne arată o transmitere comunitară accentuată. De aceea, Ministrul Nelu Tătaru îndeamnă populația la respectarea regulilor. Așadar, cetățenii trebuie să poarte mască, să respecte distanțarea fizică, dar să nu uite de spălatul și dezinfectatul mâinilor.

În cazul unei evoluții nefavorabile, dacă se înregistrează focare de coronavirus, autoritățile ar putea restricționa circulația. Potrivit Digi24, este analizată situația de pe Valea Prahovei și litoral, unde „se respectă cel mai puțin regulile”. Totuși, Tătaru consideră că nu ese necesară carantina în locurile de vacanță.

Trebuie să facem o analogie și să vedem ce înseamnă tot turismul de pe Valea Prahovei apoi tot litoralul. Vine populație din toată țara și se reîntoarce, făcând o transmitere comunitară în localitățile lor. Acolo se respectă cel mai puțin regulile și atunci reevaluarea ca și controale la agenții economici, reevaluarea la județele de unde au venit acești conaționali. În următoarele două-trei zile vom vedea județele care au creșteri, a subliniat Nelu Tătaru.

Pe de altă parte, ministrul asigură cetățenii că România este pregătită și pentru un scenariu negativ. Astfel, sistemul medical beneficiază de 4000 de paturi la ATI, dintre care 3000 sunt complet echipate.

Avem un sistem medical pregătit dar nu trebuie să ne punem în această bază. Cresc cazurile grave, avem o virulență crescută și sunt afectate grupele de risc. Am văzut și tineri afectați. Nu este o problemă ca număr sau ca dotare, dar este o problemă că noi ne gândeam că tot ce era spital Covid să-l putem reda ca spital non-Covid, a spus ministrul.

Agenții economici, controlați aspru în această perioadă Foto - Inquam
Agenții economici, controlați aspru în această perioadă
Foto – Inquam

Măsurile de la finalul stării de alertă

Totuși, mulți se întreabă dacă se va impune carantina pentru anumite destinații de vacanță. Ministrul menționează că nu se ia în calcul o astfel de posibilitate. Pe de altă parte, este esențial ca agenții economici să respecte regulile stabilite. În caz contrar, se vor lua măsuri drastice.

Nu este intenția noastră să ne transformăm în stat polițienesc, relaxarea a fost însușită, și-a dat acordul tot ce a însemnat industrie din domeniul respectiv. Au fost de acord cu regulile, să le respecte. E o relaxare pe care ne-am asumat-o toți. Ar fi trebuit să nu ajungem aici. Mai vedem și această bagatelizare a ce înseamnă pandemie, reguli, care a dus la îndemnul de nerespectare a regulilor, a spus Tătaru.

Ministrul sănătății a menționat că va fi elaborat un proiect de lege, în care să fie prevăzute măsurile de carantină și izolare de după starea de alertă. Totodată, în privința zvonurilor că se testează mai mult pentru a crește numărul înregistrat de îmbolnăviri, ministrul a afirmat următoarele.

numărul de teste ține de numărul de recoltări. (…) Nu poți impune o limită, să avem în fiecare zi 12.000 de recoltări.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...