Medic din România, despre numărul de cazuri de gripă din ultima perioadă: „Nu s-a mai întâmplat un astfel de fenomen”

Cristian Cojocaru 22.03.2021, 16:16
Medic din România, despre numărul de cazuri de gripă din ultima perioadă: „Nu s-a mai întâmplat un astfel de fenomen”

Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății venea cu un anunț potrivit căruia gripa obișnuită cunoaște un fenomen global. De această dată, un medic din România a ales să vorbească despre numărul de cazuri de grip din ultima perioadă și ce modificări au cunoscut acestea.

Un medic vorbește despre numărul cazurilor de gripă

OMS venea anul trecut în septembrie cu anunțul potrivit căruia, numărul cazurilor de gripă obișnuită este în scădere, iar acest fenomen avea loc la nivelul întregului glob. Una dintre explicații constă în faptul că oamenii nu mai ajung la spital și nu se mai testează pentru gripă. Experții susțin însă că acest lucru se întâmplă datorită distanțării sociale dar și a igienei riguroase, implementate de către autoritățile lumii ca măsură de prevenire împotriva pandemiei de Covid-19.

„Nu înțelegem foarte clar ce se întâmplă, dar este posibil să aibă legătură cu schimbarea modului în care interacționăm unul cu celălalt”, spune Peter Palese, microbiolog și expert în virusuri ARN la școala de medicină a spitalului Mount Sinai din New York.

Pe baza acestui fenomen, mai multe întrebări au fost ridicate. Dintre ele fac referire la faptul dacă virusul gripal a fost afectat, precum și dacă acest tip de virus este pe cale de dispariție definitivă. Omul nu a trăit dintotdeauna cu gripa, virusul ajungând la oameni de la primele păsări domesticite, lucru care se întâmpla în urmă cu aproximativ 10.000 de ani.

Gripa a ajuns în America odată cu primele persoane europene care au colonizat continentul, aducând cu ei boli, variolă, rujeolă, ciumă bubonică, malarie, lepră, varicelă, oreion, tifos, holeră, difterie și febră galbenă, boli care au decimat populația globului de-a lungul anilor. Astfel, nici unul dintre acești viruși nu au fost eliminați definitiv până în anul 1980. În acel an, OMS declara oficial eradicarea variolei. De la acea dată, singurul virus eradicat în totalitate a fost SARS, primul efort fiind bazat pe vaccinare, iar al doilea a avut la bază urmărirea contactelor.

Dr. Gindrovel Dumitra vorbește despre numărul de cazuri de gripă obișnuită
Dr. Gindrovel Dumitra vorbește despre numărul de cazuri de gripă obișnuită

Măsurile impuse sunt eficiente împotriva gripei

După cum afirmă un medic român, numărul cazurilor de gripă a scăzut, iar cercetătorii încă încearcă să afle dacă s-a dezvoltat o tulpină nouă, în scopul de a dezvolta un nou vaccin care să combată virusul.

„Măsurile impuse pentru prevenirea coronavirusului sunt foarte eficiente și împotriva gripei. Sezonul precedent a fost un sezon în care numărul de cazuri de gripă a fost foarte limitat, extrem de limitat, nu s-a mai întâmplat un astfel de fenomen de foarte mult timp. Cu cât avem un sezon gripal cu o intensitate mai mare, cu atât șansa de modificare este mai mare”, a afirmat Dr. Gindrovel Dumitra.

Evaluările gripei obișnuite sunt făcute permanent de către Organizația Mondială a Sănătății. acum însă, compoziția vaccinului pentru imunizarea din toamnă, este bazată mai mult pe predicții. În SUA, acest ser este creat pe baza a doar 0,2% din probele de gripă, spre deosebire de anii trecuți când acesta era dezvoltat pe baza a 17 procente din rpobe.

„Indiferent cât de mult s-ar muta sau ar suferi mutații de tip drift, totuți rămâne un nivel destul de acceptabil de eficiență, de acoperire împotriva acestor subtipuri, astfel încât vaccinul să aibă suficiente argumente să poată să fie administrat în programul național.”, a mai adăugat medicul.

Urmăriți Impact.ro și pe