Vaccinurile chinezești anti-COVID. Ce se știe despre cele 5 vaccinuri folosite până acum

Emanuela Pană 22.03.2021, 09:50

China a aprobat vaccinul cu numărul cinci anti-COVID, care este produs din celulele ovariene de hamsteri, potrivit jurnaliștilor de la New York Times. Serul a fost dezvoltat de Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical Co. și Academia Chineză de Științe, cu ajutorul unei echipe aflate sub conducerea lui George Gao, șeful Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor. Totodată, țara condusă de Xi Jinping a anunțat că își deschide granițele doar pentru cetățenii străini vaccinați cu serum chinezesc. Mai multe detalii, în continuare.

Vaccinurile chinezești anti-COVID

Marți, Academia Chineză de Științe a anunțat, într-o declarație, că guvernul chinez a eliberat autorizația pentru utilizarea de urgență a vaccinului în 10 martie, acesta fiind al patrulea ser pe care țara din care s-a răspândit temutul virus îl aprobă pentru a fi utilizat în condiții de urgență, după cele două elaborate de Sinopharm, un producător deținut de stat, și unul dezvoltat de Sinovac, o companie privată din Beijing.

Recent, China a aprobat și vaccinul cu numărul 5, produs de compania chineză CanSino Biologics, în parteneriat cu armata, pentru uz general. Interesant de menționat este faptul că nici compania și nici instutul care a realizat serul nu au făcut publice date de eficacitate din studiile sale de fază 3, care se defășoară pe teritoriul Chinei, Indoneziei, Pakistanului, Uzbekistanului și Ecuadorului.

Cu privire la studiile clinice de fază 3, care implică 29.000 de voluntari, Academia Chineză de Științe a anunțat că „progresează fără probleme“. De asemenea, institut de cercetare din Beijing a declarat că în studiile de fază 1 şi 2 din China nu au existat reacţii adverse grave în rândul voluntarilor, iar vaccinul a produs anticorpi neutralizanţi la niveluri similare cu cele ale altor seruri contra-COVID-19.

„Procesul de fabricare al vaccinului începe atunci când codul genetic pentru proteina coronavirus spike este plasat în celulele ovariene ale hamsterilor, obişnuiţi subiecţi ai cercetării medicale. Celulele încep să producă proteina şi, odată ce ating un volum considerabil, sunt recoltate şi purificate. Vaccinul este completat cu un adjuvant, un ingredient care susţine sistemul imunitar“, notează mediafax.ro.

Citește și: Schema de vaccinare pentru Pfizer și Moderna s-ar putea schimba. Reacția medicului Beatrice Mahler

Ce se știe despre cele 5 seruri

Un alt anunț important făcut de Academia Chineză de Științe este în legătură cu producția vaccinului, care ar putea fi ușor extinsă atât în China, cât și în alte părți. Din informațiile pe care le avem la dispoziție până în acest moment reiese că serul va fi unul convenabil și pentru depozitare și pentru transport.

China a aprobat al cincilea vaccin anti-Covid produs din celule ovariene de hamster
China a aprobat al cincilea vaccin anti-Covid produs din celule ovariene de hamster

Cu toate acestea, vaccinul are și o serie de dezavantaje. În primul rând, acesta nu produce prea multe celule T, responsabile de eliminarea celulelor infectate și prevenirea răspândirii acestora. Fără așa-numitele celule T, s-ar putea ca nivelurile de anticorpi ale unui individ să nu fie suficient de ridicate pentru a elimina infecția, conform spuselor lui Ooi Eng Eong, profesor de microbiologie şi imunologie la Universitatea Naţională din Singapore.

Este mai probabil să aveţi o infecţie revoluţionară“, a declarat acesta.

China reia procesarea cererilor de vize 

După ce Beijingul a interzis aproape complet călătoriile neesențiale în China pe durata pandemiei de coronavirus, guvernul chinez a anunțat că reia procesarea cererilor de vize pentru cetățenii străini din zeci de țări, dar numai cu condiția ca aceștia să fie vaccinați împotriva COVID-19 cu un ser chinezesc.

Hotărârea ridică numeroase semne de întrebare în ceea ce privește adevăratul motiv al acestei cereri, dat fiind că vaccinurile produse de China nu sunt aprobate în multe dintre țările față de care statul asiatic și-a redeschis granițele. Totodată, China a anunțat că nu va accepta vaccinurile produse în alte țări, nici măcar pe cele aprobate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Viktor Orban s-a vaccinat cu vaccinul chinezesc Sinopharm

Iar pentru că tot am adus vorba despre poziția anumitor țări față de cele cinci vaccinuri chinezești, menționăm și că premierul Ungariei, Viktor Orban, în vârstă de 57 de ani, s-a vaccinat cu serul de imunizare anti-COVID al companiei chineze Sinopharm.

Oficialul a postat pe rețelele sociale fotografii de la vaccinare, în dreptul cărora a scris: „Sunt vaccinat“.

O altă țară din Uniunea Europeană (UE) care ar putea începe imunizarea cu vaccinul chinezesc de la Sinopharm este Polonia, care a purtat discuții în acest sens cu China.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...