Cât de puțin a lipsit să nu avem parte de pandemia de Covid-19. Studiul care arată cum s-a răspândit virusul

Ana Anitoiu 20.03.2021, 11:56
Cât de puțin a lipsit să nu avem parte de pandemia de Covid-19. Studiul care arată cum s-a răspândit virusul

Pandemia de Covid-19 a fost foarte aproape să nu izbucnească, conform datelor unui nou studiu realizat de cercetători care analizează cum a apărut SARS-CoV-2 în China. Specialiștii au explicat că noul coronavirus avea șanse mici să declanșeze această criză, dar un ghinion a făcut ca totul să se agraveze rapid.

Cât de puțin a lipsit să nu avem parte de pandemia de Covid-19

Potrivit cercetătorilor care au participat la acest studiu, prima infectare cu coronavirus la om a avut loc cel mai devreme în octombrie 2019, în provincia Hubei din China, fără ca SARS-CoV-2 să aibă mari șanse atunci să declanșeze o pandemie. Însă, ghinionul și câteva condiții din piața alimentară Huanan din Wuhan i-au dat acestui virus impulsul de care a avut nevoie în acest sens.

”A fost furtuna perfectă – acum știm că virusul a avut nevoie de o breșă sau două pentru a se răspândi în felul acesta. Dacă lucrurile ar fi fost cu foarte puțin diferite, dacă persoana care a dus virusul în piața din Wuhan ar fi decis să nu meargă în ziua aceea sau dacă ar fi fost prea bolnavă pentru a ieși din casă, probabil că răspândirea nu ar fi avut loc. Poate nici n-am fi știut vreodată despre asta”, a explicat Michael Worobey, profesor de biologie evolutivă la Universitatea din Arizona.

Cat de putin a lipsit sa nu avem parte de pandemia de Covid-19. Studiul care arata cum s-a raspandit virusul
Oameni cu masti de protectie

Cum a izbucnit, de fapt, pandemia de coronavirus

Același studiu arată că a fost vorba, într-adevăr, despre un animal-intermediar între virus și oameni. Însă, nu ar fi vorba despre lilieci, ci despre o altă specie, fără ca aceasta să fie precizată. De altfel, o astfel de pandemie s-ar fi putut produce de mult timp. De exemplu, Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor găsește adesea tulpini noi ale gripei la oameni care merg la târguri în aer liber și interacționează cu porcii. Însă, deocamdată niciuna dintre aceste infectări nu s-a transformat într-o epidemie sau o pandemie. Pentru acest lucru este nevoie ca o persoană infectată să aibă numeroase contacte cu alți oameni – cum s-a întâmplat în China.

”Dacă virusul nu este atât de norocos să întâlnească aceste condiții, chiar și un virus bine adaptat poate dispărea. Acest lucru îți dă o altă perspectivă – astfel de evenimente probabil au loc mult mai des decât știm noi. Doar că pur și simplu nu au această finalitate și nu aflăm niciodată despre ele. Ceea ce s-a întâmplat aici – virusul a infectat un număr mic de oameni în octombrie, noiembrie și decembrie 2019, până când a ajuns în piața alimentară din Wuhan”, a mai spus Michael Worobey. El și echipa lui au precizat că este probabil că piața nu a fost locul unde s-a produs prima infecție, ci acela în care s-au amplificat infectările.

Motivul pentru care s-a întârziat cu depistarea virusului

Michael Worobey susține că deși noul coronavirus a fot identificat foarte repede, acest lucru s-a întâmplat prea târziu – probabil pentru că acesta nu este ”destul de mortal”. Primul virus SARS a ucis aproximativ 10% dintre victimele sale în timpul pandemiei din 2002-2004, înainte de a fi oprit în urma unui efort concertat la nivel global.

”Noi, comunitatea științifică, eram conștienți de potențialul pandemic al unui patogen cu virulență moderată, dar foarte transmisibil. Însă sistemul nostru de a raporta bolile este condiționat în a detecta virusuri la pacienți spitalizați sau decedați. În mod clar, acest lucru nu a fost de ajuns pentru a opri COVID-19”, a explicat și Joel Wertheim, profesor asociat de boli infecțioase la Universitatea din California.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...