Locul înfricoșător din România, plin cu deșeuri periculoase. De ce nimeni nu are curaj să meargă acolo

Elena Avramescu 16.03.2021, 10:39
Locul înfricoșător din România, plin cu deșeuri periculoase. De ce nimeni nu are curaj să meargă acolo

Locul înfricoșător din România, plin cu deșeuri periculoase. Este vorba despre ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara, ocupă nu mai puțin de 100 de hectare, iar unele terenuri au rămas și în ziua de azi contaminate cu deşeuri periculoase.

Locul înfricoșător din România, plin cu deșeuri periculoase

Firmele de demolări au reușit să distrugă sute de clădiri şi instalaţii ce ocupau aproape 140 de hectare din combinatul siderurgic Hunedoara. Astfel că toate construcţiile uriaşe au fost transformate în munţi de moloz, iar fierul şi materialele care puteau fi valorificate au fost luate. Astfel că tterenul fostei platforme industriale a devenit inutilizabil.

În prezent este înconjurat de fundaţii şi piloni de fier-beton care reușesc să ajungă la mari adâncimi, dar și de bucăţi imense de ziduri, pereţi şi acoperişuri sfărâmate ale fostelor secţii uzinale. În plus, subteranele sale sunt brăzdate de şanţuri, conducte şi tuneluri.

20 de hectare de teren din zona vechiului combinat siderurgic al Hunedoarei şi a fostelor Uzine de Fier, cu o istorie de peste 130 de ani, au fost ecologizate până în prezent. Restul teritoriului, intrat în administrarea Eco Sid, o societate ce se află în subordinea municipalităţii din Hunedoara, a rămas în conservare.

În ultimii zece ani, suprafaţa de peste 100 de hectare a trecut printr-o nouă etapă de transformare, astfel că vegetaţia a crescut mult peste ea, printre ruine au răsărit pâlcuri de pădure, iar animelele şi păsările sălbatice şi-au găsit aici un habitat unde sunt deranjate extrem rar de prezenţa oamenilor, care nu se incumetă să mai calce prin zonă. Iar asta pentru că în întinderea uriașă de ruine au rămas însă câteva locuri care se pot dovedi extrem de periculoase.

Locul infricosator din Romania, plin cu deseuri periculoase
Locul infricosator din Romania, plin cu deseuri periculoase

În acest sens, terenurile, bazinele şi fundaţiile au fost contaminate cu uleiuri, hidrocarburi precum şi cu alte substanţe toxice şi inflamabile, care nu au mai fost ecologizate. O parte dintre locurile interzise au fost marcate cu panouri prin care autorităţile atrag atenţia asupra prezenţei deşeurilor periculoase.

Cetățenii din Hunedoara au contribuit parțial la denaturarea zonei, prin aruncarea de gunoaie în această zonă. În 2018, Garda de Mediu Hunedoara a efectuat mai multe controale pe fosta platformă industrială, astfel că s-a lăsat cu amenzi pentru Eco Sid.

Obligaţia de a salubriza şi implicit de a menţine starea de salubrizare a terenului, revenea societăţii petente Eco Sid SRL, iar pentru că aceasta nu a respectat această obligaţie a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 30.000 lei. Pentru aceeaşi faptă a fost sancţionată şi societatea Arcellor Mittal Hunedoara.

Societatea Eco Sid nu şi-a păzit proprietatea manifestând un dezinteres faţă de persoanele care au pătruns în perimetrul ce-i aparţine şi care abandonează deşeuri în perimetrul respectiv, zona nefiind nici îngrădită nici păzită. Petenta s-a complăcut mai mulţi ani de zile şi nu a luat nicio măsură în vederea salubrizării terenurilor neocupate productiv sau funcţional care ulterior în timp, s-au transformat într-o groapă de gunoi a oraşului, găsim scris în întâmpinarea formulată de Garda de Mediu Hunedoara.

Foto: Adevărul

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...