Protest mineri. Raluca Turcan a anunţat când îşi vor primi banii. Avertismentul ministrului Muncii pentru Complexul Energetic Hunedoara

Iancu Andreea 22.02.2021, 12:25
Protest mineri. Raluca Turcan a anunţat când îşi vor primi banii. Avertismentul ministrului Muncii pentru Complexul Energetic Hunedoara

O nouă zi în care sute de mineri din România își strigă supărarea și protestează pentru că nu li se respectă drepturile. Oamenii s-au strâns în cursul acestei dimineți în fața Complexului Energetic Hunedoara, acolo unde își exprimă nemulțumirea față de faptul că nu au primit salariile la timp, deși li s-a promis că această chestiune va fi rezolvată. În timp ce oratcii amenință cu greva foamei, premierul Florin Cîțu îi asigură pe protestatari că se vor găsi soluții.

Sute de mineri din România protestează și amenință cu greva foamei

Update: Ministrul Muncii, Raluca Turcan a avut astăzi o întâlnire cu reprezentații minerilor. Potrivit acesteia, cei aproximativ 3.000 de angajați ai Complexului Energetic Hunedoara urmează a-și primi salariile în trei tranșe. Prima tranșă va fi acordată la sfârșitul lunii, între 25 și 26 februarie 2021. Ministrul Muncii a mai adăugat că această companie va avea la dispoziție trei luni pentru a pune la punct un plan de dezvoltare care va asigura funcționarea pe termen lung.

„Astăzi (luni – n.r.) vom aproba o Hotărâre de Guvern prin care vom elabora şi prezenta normele de aplicare pentru procedura de realizare a plăţilor, rezultată din ordonanţa de urgenţă. Vom aloca bani în trei tranşe pentru drepturile salariale restante, după cum urmează – plata salariilor pe trei luni, plata salariilor compensatorii pentru angajaţii care intră la pensie şi, de asemenea, pentru asigurarea transportului spre şi de la locul de muncă, precum şi tichetele de masă”, a explicat Turcan, într-o conferinţă de presă susţinută astăzi după întâlnire.

Mai mulți mineri care lucrează în minele Lonea și Livezeni protestează încă de dimineață la sediul Complexului Energetic Hunedoara după ce drepturile lor au întârziat să fie luate în seamă. Cei aproximativ 60 de ortaci care au rămas blocați în subteran, în mina Lupeni, amenință și ei cu greva foamei în cazul în care nu se va ajunge la un numitor comun după negocierile de astăzi. Minerii acuză că nu li s-au plătit salariile și nici tichetele de masă de 10 luni de zile, în timp ce la capitolul restanțe se numără și decontarea transportului, de care nu au mai beneficiat de 11 luni, dar și decontarea încălzirii.

”Demisia”, ”Hoţii”, ”Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea”, ”Nu cedăm”, ”Azi în Hunedoara, mâine în toată ţara”, ”Banii mei munciţi cu greu, n-am văzut măcar un leu” sunt doar câteva dintre sloganurile din cadrul protestului la care iau parte sute de mineri din Valea Jiului.

Zeci de oraci se întreabă când li se vor rezolva problemele, mai cu seamă că premierul Florin Cîțu anunțase că vor putea să își primească salariile însă numai pentru trei luni. Totodată, reprezentanții minerilor din Valea Jiului urmează să participe la mai multe întâlniri cu ministrul Energiei, Virgil Popescu şi cu ministrul Muncii, Raluca Turcan pentru soluționarea situației. Din păcate, situația este una îngrijorătoare, având în vedere insolvența Complexului Energetic Hunedoara din anul 2019, instituție care are și datorii mari către terți, dar și plata unui ajutor de stat, descoperit de organismele europene drept ilegal.

Sute de mineri, nemulțumiți de condițiile de muncă
Sute de mineri, nemulțumiți de condițiile de muncă

Ortacii își strigă nemulțumirea. “Am ajuns bătaia de joc a societății”

Situația minerilor din Valea Jiului este una dificilă. Aceștia se plâng de neplata salariilor la timp, dar și de faptul că sunt plătiți extrem de prost. Salariul unui miner cu experiență poate ajunge la 2.700 de lei, în timp ce aceia care se angajează pentru prima oară pot obține doar venitul minim pe economie.

Toți au luat tichete cadou, noi nu am văzut așa ceva. Am luat 150 de lei primă de Crăciun. Păi ce să fac cu ea? Suntem bătaia de joc a lor. (…) Nu ne-au mai mărit salariile de 10 ani. Vi se pare normal să lucrezi în fundul pământului și să iei 2.700 de lei, maxim. Luăm noi cu peste 20 de ani vechime. Copiii ăștia care s-au angajat acum muncesc pe salariul minim pe economie. Femeia de serviciu ia mai mult, explică unul dintre mineri, potrivit digi24.ro.

Nici condițiile de lucru din mină nu sunt unele firești. Ortacii își pun sănătatea în pericol cu fiecare zi petrecută la muncă și se tem pentru viitorul lor și al familiilor lor.

Am ajuns bătaia de joc a societății. Eu nu zic, că au făcut și minerii prostii, când au fost la București, dar nu mai sunt aia. Aia a fost altă generație. (…) Tot așa suntem de 100 de ani. Să veniți să vedeți cum sunt băile la mină. Avem niște țevi și curge apa. E beton pe jos, e ca aici afară. Să nu vă zic ce frig e, că e un pic mai cald ca afară când nu bate vântul. Când sunt sparte geamurile e ca afară. Să ne dea o mărire de salariu să trăim și noi decent cât de cât și să facă ceva pentru copiii ăștia tineri. Să le dea un viitor și pentru ei. Peste tot, în Germania se deschid, în Polonia se deschid, numai noi trebuie să închidem tot. Pe mine nu mă interesează nici Șoșoacă, nici Răsmeriță, nu a făcut nimeni nimic pentru noi. Vin până aici după aia pleacă. Nu știe nimeni ce e la noi aici, a afirmat un miner aflat la protest în cursul acestei dimineți, conform sursei citate.

Primul Ministru Florin Cîțu îi asigură pe mineri de sprijin din partea Executivului
Primul Ministru Florin Cîțu îi asigură pe mineri de sprijin din partea Executivului

Premierul Florin Cîțu, oferă asigurări. “Găsim soluții, îi înțeleg.”

Având în vedere că protestele se prelungesc, Primul Ministru a încercat să calmeze spiritele, dând asigurări că se iau în calcul toate soluțiile pentru a putea oferi ajutor minerilor. Totodată, liderul Executivului a precizat că ne aflăm într-o perioadă în care multe economii își îndreaptă pașii către producția de energie verde și cu toate acestea Guvernul a găsit soluții de a plăti salariile minerilor pentru trei luni.

E un domeniu dificil și această tranziție la economia verde în toată Uniunea Europeană vine cu probleme. Îi înțeleg, știu că trec printr-o perioadă dificilă, nu cred că soluția aleasă e una care rezolvă problema. Acest guvern a arătat că salariile au fost plătite la timp, am găsit soluția pentru următoarele 3 luni, a spus Cîțu.

Oficialul român a asigurat minerii de înțelegerea sa și totodată a rememorat evenimentele tragice din timpul mineriadelor din anii ’90. Florin Cîțu susține că astfel de tragedii nu vor avea loc în mandatul său.

Găsim soluții, îi înțeleg, știu că trec printr-o situație dificilă. Formula prin care încearcă să rezolve această situație nu mi se pare cea mai fericită, dar mi se pare că sunt foate mulți politicieni care profită, așa cum au profitat și alți politicieni din aceeași categorie, în ultimii ani, de pe ultima acestei categorii sociale. Țineți minte ce a fost în anii 90. Le spun românilor și bucureștenilor că nu voi permite niciodată în România, în mandatul meu, ce s-a întâmplat în mandatele lui Iliescu și a altor socialiști. Nicio mineriadă nu se va întâmpla în acest mandat, a mai spus Cîțu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI