Localitatea din România care intră în carantină totală. Numărul cazurilor de covid-19 au crescut incredibil de repede

Ioana Bucur 29.01.2021, 18:26
Localitatea din România care intră în carantină totală. Numărul cazurilor de covid-19 au crescut incredibil de repede

Situație alarmantă într-un județ din țară. Aceasta este localitatea din România care intră în carantină totală. Autoritățile sunt în alertă, după ce numărul de cazuri de Covid-19 a crescut incredibil de repede.

Localitatea din România care intră în carantină totală

Numărul cazurilor de Covid-19 s-a dublat de la o zi la alta, într-o localitate cu aproape trei mii de locuitori, din nordul județului Botoșani. În acest context, autoritățile au decis ca Havârna să între în carantină totală. Oamenilor nu li se mai permite să iasă din curte fără motiv întemeiat, iar magazinele și barurile au fost închise. Pentru a se asigura că restricțiile drastice sunt respectate, pe străzi au apărut deja militari, jandarmi și polițiști.

Potrivit reprezentanților autorităților locale, oamenii din Havârna uitaseră că suntem în pandemie și nu mai țineau cont de nicio măsură de protecție împotriva răspândirii Covid-19. Acesta ar fi și unul dintre motivele pentru care s-a decis intrarea în carantină totală. Acolo, în ultimele zile, oamenii legii au dat în jur de 15 sancțiuni contravenționale. Familiile din Havârna s-au transformat în nuclee de infecție cu SARS-CoV-2. Valul de infectări ar fi început din perioada sărbătorilor de Sfântul Ioan și de Bototează, reiese din anchetele epidemiologie făcute de DSP. Mărturiile medicului din sat scot la lumină adevărul din localitatea din România care intră în carantină totală: oamenilor le era teamă să recunoască faptul că aveau simptomele specifice bolii.

Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie ar fi ajuns în localitate. Numărul de cazuri de Covid-19 a crescut incredibil de repede

Rata de infectare în Havârna a depășit 13 cazuri la mia de locuitori. Ritmul alarmant în care se răspândește virusul ar putea indica existența noii tulpini de coronavirus din Marea Britanie în comunitatea din județul Botoșani. În ciuda faptului că niciunul dintre localnicii depistați pozitiv nu a călătorit, în ultima perioadă, în afara țării, rezultatele testelor de laborator indică prezența unor modificări față de ce se știa până acum. Încărcătura virală a probelor prelevate de la mai mulți oameni din Havârna este mult mai mare decât până acum. Mai multe probe urmează să ajungă la un laborator specializat, în care se va putea face secvențierea genetică a virusului și identificarea tulpinii ce a dus la carantina totală a localității.

Localitatea care a intrat în carantină totală
Respectarea restricțiilor, păziă de forțele de ordine

În doar două zile, numpărul cazurilor depistate a crescut cu 11. Niciunul dintre cei infectați cu SARS-CoV-2 nu este internat în spital, starea bolnavilor fiind stabilă.

„Într-un interval de 48 de ore a avut loc o creştere cu 11 cazuri noi. Pentru că măsurile de distanţare şi protecţie nu au fost respectate, chiar şi în ciuda controalelor şi amenzilor date de structurile MAI, s-a luat decizia carantinări localităţii Havârna”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, potrivit Monitorul de Botoșani.

Probele au ajuns la laboratorul din cadrul Universității „Ștefan cel Mare”, din Iași.

„După anchetele epidemiologice care s-au desfăşurat în ultimele zile, faptul că pacienţii au fost foarte contagioşi şi un număr foarte mare de persoane s-au contaminat în ultimele două săptămâni şi am avut un număr extrem de mare pentru o localitate atât de mică ne-a dus cu gândul să cerem un test suplimentar pentru pacienţii care au fost testaţi la Havârna.

Toate probele care au fost recoltate la Havârna au fost trimise la Universitatea din Suceava, care face acea secvenţialitate a probei pentru a extrage dacă apare tulpina nouă. Pe testul PCR acea curbă de amplificare care apare pe aparat demonstrează că acea tulpină, că o fi tulpina din Marea Britanie, că o fi altă tulpină, este extrem de contagioasă, cu o încărcătură virală foarte mare”, a adăugat Adăscăliţei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...