Ţara care a învins coronavirusul. Preşedintele a făcut anunţul: „Aici, nu mai există covid-19”

Ana Anitoiu 26.01.2021, 16:09
Ţara care a învins coronavirusul. Preşedintele a făcut anunţul: „Aici, nu mai există covid-19”

O țară ar fi învins coronavirusul. Președintele acesteia a făcut anunțul, marți, dar le-a atras atenția cetățenilor că deși pandemia de COVID-19 a luat sfârșit, aceștia nu trebuie să uite să respecte regulile de igienă personală și publică ce au fost impuse pentru reducerea răspândirii noului virus.

Ce țară a învins coronavirusul

Țara care ar fi învins coronavirusul este Tadjikistan. Anunțul a fost făcut, marți, de Emomali Rahmon, președintele acestei republici sovietice cu regim autoritar și vecină cu Afganistanul. Conform statisticilor oficiale, acest stat a înregistrat numai 10 cazuri noi de COVID-19, de la începutul acestui an, și nici un deces.

De mai bine de două săptămâni, bilanțul total, de la izbucnirea pandemiei de coronavirus în această țară, a rămas același. Adică 13.308 de cazuri de COVID-19, înregistrate începând din aprilie 2020, dintre care 90 de decese şi 13.218 de pacienți vindecați. În prezent, Tadjikistan nu are nici un caz activ de contaminare cu noul coronavirus, la populația sa de 9,5 milioane de locuitori.

Tara care a invins coronavirusul. Presedintele a facut anuntul: Aici, nu mai exista covid-19
Masca de protectie

”Putem să spunem cu toată încrederea că nu mai există coronavirus”

Președintele tadjik a mai anunțat că orice persoană care intră în Tadjikistan ”va fi plasat în carantină, sub supravegherea medicilor de familie la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile”. Acest anunț a fost făcut în contextul în care această țară are o diaspora foarte mare în Kazahstan și Rusia, din cauza nivelului crescut de sărăcie.

”Putem să spunem cu toată încrederea că nu mai există coronavirus în Tadjikistan. Nu trebuie însă să ne relaxăm şi să uităm regulile de igienă personală şi publică. Oricine sosește în țară va fi plasat în carantină, sub supravegherea medicilor de familie la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile”, a spus președintele Emomali Rahmon, în vârstă de 68 de ani, de la tribuna parlamentului.

Țara care a învins coronavirusul, întârzieri la raportare

Totuși, guvernul din Tadjikistan a ales să nu raporteze primele cazuri de COVID-19 înregistrate pe teritoriul țării decât la data de 30 aprilie 2020, chiar înainte de a sosi în acest stat o delegație a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Aceasta a avut misiunea de a face o inspecţie, în timp ce conducerea acestei țări susţinea că statul a fost scutit de pandemia de coronavirus.

De asemenea, Turkmenistan nu a recunoscut niciodată că pe teritoriul său ar exista măcar un singur caz de infectare cu noul coronavirus, deși au fost impuse măsuri de carantină, iar ambasadorul Marii Britanii la Aşhabad a anunțat că a contractat noul virus.

Pandemia de coronavirus, în România

În România, marți, au fost înregistrate 2.877 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2 și încă 97 de decese, în rândul pacienților cu COVID-19. În spitalele din țară, sunt internate 7.922 de persoane infectate cu noul coronavirus, iar dintre acestea,1.002 se află în secții de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).

Bilanțul total, de la începutul pandemiei de coronavirus în România, a ajuns, marți, 26 ianuarie, la 715.438 de cazuri de persoane cu COVID-19. În total, 658.595 de pacienți au fost declarați vindecați, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Vezi AICI câți români s-au vaccinat anti-COVID-19!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...