La ce temperatură se face friptura de porc și cât trebuie să o ții la cuptor, de fapt

Cazacu Alexandru 23.12.2022, 15:20
La ce temperatură se face friptura de porc și cât trebuie să o ții la cuptor, de fapt

Cu siguranță, nu sunt mulți cei care ar refuza o porție de friptură de porc fragedă și delicioasă. Carnea de porc este nu este chiar atât de greu de preparat. Dacă știi câteva secrete, poți obține o friptură suculentă și de-a dreptul savuroasă. La ce temperatură se face friptura de porc și cât trebuie să o ții la cuptor, poți afla în rândurile care urmează.

Secretul pentru o friptură de porc perfectă

Iată că nu mai este mult până la Crăciun, iar după cum bine știm, carnea de porc este vedeta sărbătorilor de iarnă. Dacă ai decis să faci o friptură de porc demnă de un adevărat maestru în arta culinară, trebuie să știi că timpul de coacere și temperatura sunt foarte importante.

La ce temperatură se face friptura de porc? Ei bine, asta depinde de mărimea bucăților de carne, de ce parte a carcasei folosim, dar și de timpul de marinare a cărnii de porc. În concluzie, temperatura și timpul de coacere pot fi diferite.

La ce temperatură se face friptura de porc ca să iasă suculentă și fragedă

Dacă doriți să preparați o friptură de porc la cuptor, temperatura și durata de coacere pot varia și de la un cuptor la altul. În caz că vorbim despre bucăți mari de carne (700 g – 1 kg), învelite într-o folie, acestea se vor găti la 180 de grade Celsius. În schimb, dacă este vorba despre bucăți mai mici de carne, temperatura o vom reduce la 170 de grade.

Pe de altă parte, există și oameni care preferă friptura de porc mai crocantă. În această situație, la începutul coacerii temperatura va fi de 230 – 250 de grade Celsius, iar apoi o vom reduce la 180 de grade.

La ce temperatură se face friptura de porc
La ce temperatură se coace carnea de porc și cât trebuie să o ții la cuptor

Cât trebuie să ții carnea de porc la cuptor

În primul rând, timpul de preparare al cărnii de porc trebuie să respecte anumite standarde sanitare. Asta deoarece carnea de porc poate avea bacterii și microorganisme. La fel ca și în cazul regimului de temperatură, timpii de gătire pot varia în funcție de mai multe aspecte.

Dacă bucata de carne de porc cântărește până la 1.500 de grame, atunci trebuie să o gătim vreme de circa 90 – 120 min. În cazul bucăților de carne umplute sau acoperite de legume, acestea vor fi lăsate la făcut pentru cel puțin o oră și jumătate.

În schimb, bucățile mai mici de carne de porc (distribuite uniform în tavă) se vor face mai rapid. Mai exact, ele trebuie lăsate în cuptor aproximativ 40 – 60 de minute. Carnea tocată de porc (chiftele, cârnați etc.) are nevoie de un timp de preparare de cel puțin 45 de minute.

Acum că știm la ce temperatură se face friptura de porc, dar și cât timp se ține la cuptor, iată și o rețetă simplă și gustoasă de cotlete de porc la cuptor. Cum se prepară și care sunt ingredientele necesare, puteți afla în continuare.

Cotlete de porc la cuptor

Pentru această rețetă vom avea nevoie de:

  • 1,5 kg cotlet de porc
  • 4-5 cepe potrivite
  • 150 ml bere
  • 100 ml ulei
  • 1 linguriță boia de ardei (iute sau dulce)
  • sare și piper după gust.

Cum și la ce temperatură se face friptura de porc

Pentru început, spălăm cotletul și îl tăiem în felii de aproximativ 1 – 1,5 cm. Apoi, cu ajutorul unui ciocan de carne le batem ușor pentru a rupe fibrele. În continuare, condimentăm cu sare și piper cotletele pe ambele părți, după care le lăsăm să se odihnească puțin. Între timp ne vom ocupa de ceapă. Așadar, curățăm și spălăm cele cinci cepe, apoi le tăiem rondele.

Acum, luăm tava în care vom găti carnea și o ungem cu jumătate din cantitatea de ulei. Așezăm uniform rondelele de ceapă pe toată suprafața tăvii. Cotletele de porc condimentate le punem într-un bol încăpător, iar deasupra acestora vom turna 50 de ml.

Punem peste carne și boiaua, după care amestecăm bine pentru a ne asigura că feliile de carne sunt condimentate pe toată suprafața. Peste ceapa din tavă așezăm frumos cotletele și turnăm 150 ml de bere.

La ce temperatură se face friptura de porc? Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius și dăm tava în cuptor pentru circa 45 de minute. După ce carnea s-a făcut o scoatem din cuptor și o așezăm în farfurii pentru servire. Pregătite în acest fel, cotletele de porc pot fi servite alături de un piure de cartofi, cu murături sau cu garnitura preferată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...