Ce condimente se pun la carnea de porc, trucurile pe care orice gospodină trebuie să le știe. Oamenii au început să consume carne de porc cu mai bine de șapte mii de ani în urmă, iar de atunci carnea acestor animale a devenit parte integrantă a tradițiilor culinare din majoritatea țărilor. Costițe, cotlete, ceafă sau pulpă, friptura de porc domnește pe masa de sărbători. Învață să îi dai arome noi cu cele mai potrivite condimente.
Carnea de porc poate fi denumită, pe bună dreptate, un aliment universal, putând fi folosită într-o multitudine de feluri de mâncare. În plus, îți poți diversifica rețetele atât prin tratamente termice diferite, cât și prin adăugarea de numeroase condimente și mirodenii.
Se știe că mirodeniile dau un gust senzațional fripturii, indiferent că vorbim despre cea de porc sau despre cea de pui. Totuși, acestea nu merg chiar în orice combinație. Prin urmare, gospodinele trebuie să cunoască secretele condimentelor pe care le folosesc.
Din păcate, însă, ne-am obișnuit să punem carnea la rumenit doar cu sare și piper, urmând rețeta tradițională. De cele mai multe ori, carnea de porc este perpelită în grăsime și i se adaugă o garnitură de cartofi prăjiți.
Condimentele clasice pentru carnea de porc și pentru orice altă carne sunt sarea, piperul, frunzele de dafin și diferite tipuri de ardei. Carnea de porc poate fi condimentată cu diferite tipuri de ardei – de la negru sau roșu la paprika sau pulbere de chili. În ceea ce privește sarea, specialiștii recomandă ca aceasta să fie adăugată la sfârșitul tratamentului termic, pentru că, astfel, carnea iese mai moale.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Condimentelor universale le poate fi atribuit și hreanul, care merge excelent cu carnea de porc prăjită. Usturoiul este, de asemenea, potrivit pentru orice tip de carne, oferind preparatului o aromă amețitoare și un gust excelent. În plus, carnea va fi moale și suculentă. Merită menționat însă că usturoiul poate acoperi gustul celorlalte condimente adăugate, pentru că este puternic.
În vreme ce ghimbirul, nucșoara și usturoiul sunt perfecte pentru carnea de porc la grătar, rozmarinul și usturoiul n-ar trebui să lipsească niciodată din tocană. Carnea de porc poate fi condimentată chiar și cu pudră de curry, iar preparatul va ieși extrem de gustos, având și un aspect frumos.
Dacă optezi pentru carnea prăjită, un amestec de plante precum măghiran, busuioc verde și rozmarin, alături de sare și usturoi este ideal. Carnea de porc dreasă cu acest cocktail parfumat va fi incredibil de delicioasă și ți se va topi în gură. Pentru carnea de porc merge bine și turmericul, însă trebuie adăugat cu prudență, pentru că are un gust pronunțat.
Fie că vrei să faci o marinadă în care să ții carnea la frăgezit câteva ore, fie că vrei să pregătești un amestec de condimente cu care să parfumezi friptura de porc, acestea sunt cele mai puternice arome din care poți să alegi: chimion sau chimen, pudră de curry, rozmarin, salvie, mărar, usturoi, cimbru, fenicul, ardei iute sau paprika.
Unul dintre condimentele care merg cel mai bine cu friptura de porc este busuiocul, însă nu trebuie să te ferești nici de cimbru. Totodată, poți pregăti un sos din busuioc, cimbru, oregano și roșii (se îmbină perfect cu friptura de porc). Lângă cimbru poți folosi și coriandru, rozmarin sau foi de dafin.
Un condiment mai rar folosit în prepararea cărnii de porc este menta, însă aceasta conferă o notă sofisticată fripturii în combinație cu ghimbir și ardei iute. Pe lista condimentelor ideale pentru carnea de porc e musai să trecem și rozmarinul, care va da o aromă deosebită fripturii, mai ales dacă este folosit alături de oregano, cimbru și usturoi.
Când vine vorba despre friptura la grătar, care se gătește într-un timp scurt, bucătarii recomandă condimentarea cărnurilor, adică folosirea unui amestec de mirodenii, ierburi și sare, cu care se freacă bucățile de carne. De menționat că, deși dau aromă fripturii, condimentele și mirodeniile nu frăgezesc carnea.
Carnea condimentată poate fi folosită imediat sau ținută la frigider până la 24 de ore. Cu cât carnea stă mai mult în contact cu amestecul de condimente, cu atât sarea din el va începe să o deshidrateze.
Marinarea, în schimb, este recomandată pentru frăgezirea cărnii de porc și, implicit, pentru rețetele în care timpul de gătire este mai lung (de pildă, rumenirea în cuptor). Marinada este un amestec de ulei, un ingredient acid (oțet, vin, sos de soia, etc.), ierburi aromatice și mirodenii.
Nu este indicat să adugi sare în marinadă, pentru că va deshidrata carnea. Folosește fie un bol din plastic sau din ceramică pentru a pune carnea de porc la marinat, fie o pungă de plastic. Deși nu este necesar ca amestecul de marinadă să acopere complet carnea, aceasta trebuie lăsată să stea așa cel puțin 2 ore înainte de a fi gătită.
Idei de marinade: