Influencerii sunt datori la stat. Cum au păcălit legea zeci de persoane din România care își câștigă existența din mediul online

Badea Violeta 12.08.2022, 21:05
Influencerii sunt datori la stat. Cum au păcălit legea zeci de persoane din România care își câștigă existența din mediul online

În umă cu ceva timp, ANAF-ul a început să-i controleze pe influencerii care obțin venituri de pe rețelele sociale. În urma verificărilor, zeci de persoane din România au fost prinse că păcăleau legea. E vorba de persoane care câștigau bani pe Facebook și Instagram. Iată precizările președintelui ANAF!

Influenceri, datori vânduți la stat

Inspectorii ANAF sunt cu ochii pe influenceri și verifică în detaliu activitatea tuturor persoanelor care desfășoară activități online. Sunt luate în vizor persoanele care câștigă bani din Facebook și Instagram, potrivit președintelui ANAF.

Până acum, 87 de influenceri au fost verificați, iar 56 dintre ei nu au declarat integral sau chiar deloc veniturile pe care le-au obținut din activitățile online.

„În cazul a 56 de persoane fizice s-a stabilit că nu au declarat integral sau chiar deloc, le-am calculat impozitul, iar impozitele stabilite sunt în valoare de 6,1 milioane de lei, aproape 1 milion de euro”, a precizat Lucian Heiuș, potrivit celor de la Kanal D.

„Urmărim banii care vin de la Facebook și vedem ce bani intră în conturile din România. Le-am făcut calculul, le-am emis decizia și le-am luat banii. Îmi doresc ca în perioada următoare să reușim să creăm un departament în cadrul Antifraudă ca să urmărim activ mediul online.”, a mai precizat președintele ANAF.

Seful ANAF, despre motivul pentru care este bine sa platesti cu cardul, nu cash. Legea prevede clar
Lucian Heiuş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Inquam Photos / George Călin

Care crede că este soluția

Potrivit șefului ANAF, aceste situații ar putea fi evitate cu ajutorul unor programe informatice care să verifice automat veniturile influencerilor.

„Soluția este ca să avem programele informatice care să facă acest lucru și nouă să ne apară niște stegulețe, niște atenționări că o persoană apare foarte des într-un asemenea mediu, obține venituri de acolo și nu le declară”, a mai precizat Lucian Heiuş.

Selly, dator cu 2,11 milioane lei la ANAF

Selly, în vârstă de 21 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuți influenceri de la noi din țară. La vârsta majoratului, acesta făcuse 1 milion de euro din online. În legătură cu impozitele pe care le are de plătit la ANAF, Selly a declarat că nu are nimic de ascuns.

„Sunt mai multe surse de venit în activitatea asta. Unii influenceri au toate liniile de venit, alţii lucrează doar cu o parte dintre ele. În primul rând e vorba de monetizarea care vine de la YouTube, deci monetizarea din Google Ads. Am văzut că ăsta este un subiect pe care l-au tratat şi domnii de la ANAF în comunicatul lor.

Această monetizare poate fi încasată fie pe persoană fizică, fie printr-un SRL (…) După care, contractul e direct cu brandul, adică atunci când o companie plăteşte pentru reclamă, pentru ca influencerul să se asocieze cu un produs. De obicei, astea se fac prin nişte agenţii de publicitate şi acolo, la fel. Sunt mai multe moduri de lucru (…)

Ceea ce vreau eu să clarific din start. Nu am fost controlat de domnii de la ANAF. Încă nu au venit la mine. Nu am nimic de ascuns, îmi declar absolut toate veniturile încă de când eram mic şi făceam foarte puţini bani din activitatea asta. Încă de atunci m-am documentat despre cum se declară şi cum se impozitează aceste venituri.

Cred că e bine ceea ce fac ei şi cred că e o piaţă care a început să crească foarte mult, care produce foarte mulţi bani, şi este corect ca o parte din aceştia să se întoarcă la bugetul de stat”, a declarat influencerul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...