Influencerii, pe lista ANAF. Controale masive la cei care obțin venituri de pe rețelele sociale

Elena Avramescu 08.08.2022, 14:23
Influencerii, pe lista ANAF. Controale masive la cei care obțin venituri de pe rețelele sociale

A venit rândul influencerilor să figureze pe listele ANAF, astfel că în scurt timp o să se facă controale la toți cei care obțin venituri de pe rețelele sociale. Informația a fost furnizată de către directorul instituției, Lucian Heiuș.

ANAF anunță controale la influenceri

„Probabil că luna viitoare, la conferința de presă, o să vă dăm câteva exemple în care încercăm să facem verificări de această natură. Adică cei care obțin venituri din aceste noi profesii, vrem să vedem dacă ei au declarat și au achitat obligațiile pe veniturile pe care le-au obținut din acest gen de activitate”, a declarat directorul ANAF, Lucian Heiuș.

Spre sfârșitului anului 2021, Agenția Națională de Administrare Fiscală a decis să lanseze un ghid pentru influenceri, pentru ca aceștia să știe exact ce obligațiile fiscale au, dar și faptul că veniturile impozabile cuprind atât veniturile în bani, cât și produse, servicii sau călătorii.

Această declarație a fost făcută în contextul în care Fiscul a început controale masive la persoanele fizice, încă de la 1 iulie, ținând cont că luna iulie au fost descoperite 21,4 milioane de lei, mai precis diferenţe între veniturile declarate şi cele estimate.

„În luna iulie s-au descoperit 21,4 milioane lei, diferenţe între veniturile declarate şi veniturile estimate de noi. Creanţele fiscale aferente, respectiv impozitele calculate pe această sumă, au fost de 5,9 milioane de lei. Cea mai mare diferenţă a fost găsită la un contribuabil din judeţul Iaşi, de 11,7 milioane de lei.

Creanţa stabilită, adică impozitul pe care ar trebui să îl plătească, este în valoare de 3,5 milioane de lei. În Bucureşti, la un contribuabil, diferenţa a fost de 3,5 milioane de lei, creanţă stabilită a fost de un milion de lei, iar în Buzău, la un alt contribuabil, diferenţa a fost de 3,2 milioane de lei, creanţa stabilită a fost de 0,8 milioane de lei”, a mai spus șeful ANAF.

ANAF verifica veniturile romanilor care au lucrat in strainatate
ANAF anunta controale la influenceri

Avertisment de la ANAF pentru toți românii

În urmă cu scurt timp, ANAF a transmis un avertisment cu privire la mai multe e-mailuri false ce au fost trimise în numele instituției, prin care contribuabilii au fost anunțați că au de plătit impozite către sistemul bugetar din România. Pentru a lămuri situația,  ANAF a amintit că apus la dispoziția contribuabililor, în mod absolut gratuit, serviciul Spațiul Privat Virtual, pentru o comunicare securizată cu instituția.

„Pentru siguranța dumneavoastră, vă sfătuim să nu deschideți aceste e-mailuri, iar, dacă au fost deschise, să nu accesați documentele anexate sau linkurile din conținut. Și, în niciun caz, să nu transmiteți bani către conturile menționate!”, a transmis ANAF.

Însă acest nu este unicul avertisment transmis de ANAF, care e mai emis unul similar la finalul lunii iunie, făcându-se mai multe recomandări în acest sens.

„Atenție! E-mailuri false în numele ANAF! ANAF atenționează contribuabilii cu privire la emailuri false transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt înștiințați că au plăți fiscale restante. Pentru siguranța dumneavoastră, vă sfătuim să nu deschideți aceste emailuri, iar dacă au fost deschise să nu accesați documentele anexate sau linkurile din conținut”, au transmis la acel moment reprezentanții ANAF, pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...