Incendiile din Brazilia, pe înțelesul tuturor: cum a pornit focul din Amazon și ce șanse mai sunt să fie evitat un dezastru total

Alexandru Ioanid 24.08.2019, 12:56
Incendiile din Brazilia, pe înțelesul tuturor: cum a pornit focul din Amazon și ce șanse mai sunt să fie evitat un dezastru total

Zeci de mii de incendii au izbucnit în pădurea amazoniană, iar oficialii din Brazilia nu mai știu cum să explice fenomenul, în condițiile în care poartă o mare parte din vină. Comunitatea internațională vorbește deja de o stare de urgență internațională. Este extrem de important ca pădurea din Amazon să fie salvată. Dar, pentru a identifica soluțiile, trebuie identificate și cauzele.

Săptămâna aceasta a fost marcată de un fenomen ce poate fi numit, fără nicio exagerare, o criză internațională. Pe rețelele de socializare circulă fotografii și clipuri care vorbesc de la sine despre dezastrul din Brazilia, care afectează nu numai America Latină, ci întreaga planetă.

Relatările sunt însoțite de hashtag-ul #prayforAmazonia – ceea ce pe românește s-ar traduce „să ne rugăm pentru Amazonia”.

Situația este, într-adevăr, extrem de gravă. Dar pentru a înțelege cum de s-a ajuns aici, trebuie să ne întoarcem cu câțiva ani în urmă.

Și, extrem de important, trebuie scoase în evidență politicile președintelui Jair Bolsonaro, cel care a încurajat defrișărie ilegale prin ardere și care a ignorat apelurile internaționale referitoare la riscurile de mediu.

Ce se întâmplă în Brazilia și cât de gravă e situația din Amazon

Datele oficiale arată că numărul incendiilor din Brazilia a fost mult mai mare anul acesta decât în anii trecuți. Și nu toate au fost cauzate de secetă.

În multe cazuri, intervenția fermierilor, care au nevoie de terenuri agricole pentru a-și crește animalele, a provocat defrișări ilegale prin incendiere. Un fenomen care n-a putut fi controlat și care a scăpat de sub control.

Față de aceeași perioadă a anului 2018, anul acesta s-au înregistrat cu 85% mai multe incendii, după cum arată datele prezentate de BBC.

Numărul incendiilor din Brazilia, statistică anuală
Numărul incendiilor din Brazilia, statistică anuală – sursa: BBC

În primele 8 luni ale anului, în Brazilia s-au înregistrat nu mai puțin de 75.000 de incendii de vegetație, recordul ultimilor 7 ani. Prin comparație, anul trecut s-au produs doar 40.000 de astfel de incendii.

Incendiile de pădure sunt des întâlnite în zona Amazonului, în perioada sezonului secetos, adică între iulie și octombrie. Dar nu toate sunt provocate de temperaturile ridicate și de lipsa precipitațiilor.

Se produc și din cauza intervenției omului, în special a fermierilor din zonă, care au nevoie de pajiști să-și crească animalele. Iar politicile președintelui Braziliei au încurajat acest lucru.

Acuzat că este sceptic și ignorant în fața avertismentelor specialiștilor, Bolsonaro a acuzat organizațiile neguvernamentale că manipulează datele pentru a pune guvernarea într-o lumină proastă.

Care sunt zonele din Brazilia afectate de incendiile de pădure

Zonele din Brazilia în care au izbucnit incendiile
Zonele din Brazilia în care au izbucnit incendiile – sursa: BBC

Cele mai multe incendii au izbucnit în nordul Braziliei, regiune care este, de altfel, cea mai afectată. În Roraima, spre exemplu, numărul incendiilor a crescut cu 141%, ceea ce reprezintă un fenomen extrem de îngrijorător.

Autoritățile au decretat stare de urgență.  Flăcările din pădurea amazoniană emit cantități uriașe de fum și carbon. Cu alte cuvinte, oxigenul cu care pădurea tropicală alimenta planeta se transformă în ceva extrem de nociv.

Mai mult, în aer se găsesc cantități uriașe de monoxid de carbon, emis de lemnul ars.

Iar fenomenul este ireversibil.  Fumul gros și cenușa au ajuns chiar până în Sao Paolo, oraș situat la mai bine de 3.000 de kilometri distanță, arătând proporțiile dezastrului.

În bazinul Amazonului trăiesc aproximativ trei milioane de specii de plante și animale dar și un milion de persoane aparținând triburilor indigene. Toate aceste animale și toți acești oameni riscă să fie rași de pe fața pământului.

Pădurea amazoniană e considerată „plămânul planetei” – pentru că asigură 20% din oxigenul de pe Terra. Este considerat principalul factor de echilibru al climei de pe planetă. Dacă dispare, schimbările climatice vor duce la un dezastru inevitabil.

Brazilia nu e singura țară afectată de incendii

Brazilia nu e singura țară din America Latină afectată de incendii. Există și alte state care se confruntă cu acest fenomen și, imediat pe locul al doilea după Brazilia, se află Venezuela, unde incidența acestora e, de asemenea, ridicată.

Imediat pe locul al treilea vine Bolivia. Guvernul din Bolivia încearcă să stingă incendiile din estul țării cu ajutorul unei aeronave folosite special pentru aceste intervenții și care încearcă să arunce cantități uriașe de apă.

Incendii in America Latina – sursa BBC
Urmăriți Impact.ro și pe