Imagini apocaliptice în Brazilia: pădurea amazoniană, cea mai mare de pe planetă, mistuită de flăcări – FOTO&VIDEO

Alexandru Ioanid 22.08.2019, 10:48
Imagini apocaliptice în Brazilia: pădurea amazoniană, cea mai mare de pe planetă, mistuită de flăcări – FOTO&VIDEO

Imagini apocaliptice pot fi surprinse în ultimele zile în Brazilia, mai ales în Amazonia, unde zeci de mii de hectare de pădure sunt mistuite de flăcări. Situația a devenit alarmantă, iar norii negri de cenușă și fum au ajuns până în Sao Paolo.

Brazilia se confruntă de câteva zile cu incendii puternice în pădurea amazoniană. Zeci de mii de hectare de pădure sunt rase de pe fața pământului de flăcările mistuitoare. Pompierii se luptă din greu cu fenomenul și nu pot ține focul sub control.

Rapoartele oficiale arată că situația este de-a dreptul alarmantă. Numărul incendiilor de pădure a crescut cu peste 80% anul acesta, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Specialiștii susțin că nu numai natura este de vină pentru aceste incendii, ci și omul.

Seceta e un factor important. Dar defrișările masive din zonă, în fața cărora autoritățile au închis ochii, reprezintă principalul motiv.

Incendii de pădure în Amazonia: cum gestionează Brazilia fenomenul

Cifrele oficiale arată că, în doar 8 luni, în Brazilia s-au înregistrat aproape 73.000 de incendii de vegetație. E un fenomen alarmant, care vine și pe fondul unui climat economic nu foarte bun.

2017 și 2018 au fost ani în care incendiile au fost ținute sub control. Dar fenomenul a revenit puternic în 2019. Cele mai multe incendii s-au produs în pădurea amazoniană. Adică exact zona care arde de câteva zile încoace.

Specialiștii susțin că de vină pentru acest lucru ar fi chiar autoritățile, care au închis ochii în fața defrișărilor ilegale. Oamenii din zonele împădurite au început să dea foc pădurii pentru a obține terenuri agricole, pe care să-și poată crește animalele.

La un moment, acestea au scăpat de sub control și s-au extins. O mare parte din vină o poartă și președintele Braziliei, cunoscut pentru criticile sale la adresa politicilor care ar trebui să protejeze mediul.

Jair Bolsonaro, presedintele Braziliei
Jair Bolsonaro, presedintele Braziliei

Jair Bolsonaro nu pare să aibă o problemă cu defrișările ilegale, atâta vreme cât fermierii din zonă reușesc să-și crească animalele și să susțină, în acest fel, economia Braziliei, puternic dependentă și de acest sector.

Chiar înainte să ajungă președinte, Bolsonaro le promitea fermierilor că îi va ajuta să obțină zone mult mai largi de terenuri agricole. Comunitatea internațională a atras atenția asupra pericolelor care pot rezulta din acest defrișări ilegale, dar șeful statului a ignorat aceste apeluri.

Pădurea tropicală amazoniană e catalogată de specialiști drept „plămânul planetei”. Din cauza fumului gros și a cenușei ridicate în aer, orașul Sao Paolo a fost surprins în beznă, în plină zi, chiar dacă se află la 2.700 de kilometri distanță (vezi foto și video mai jos).

Orasul Sao Paolo, beznă totală imediat după orele prânzului
Orasul Sao Paolo, beznă totală imediat după orele prânzului

 

https://www.youtube.com/watch?v=oy3KEZ8Ou9c

Urmăriți Impact.ro și pe