Incendiile din Brazilia, declarate urgență internațională: de ce este focul din Amazon un dezastru pentru planetă

Alexandru Ioanid 23.08.2019, 12:09
Incendiile din Brazilia, declarate urgență internațională: de ce este focul din Amazon un dezastru pentru planetă

Incendiile care au cuprins pădurea amazoniană de câteva zile și care au pus în alertă autoritățile din Brazilia și Bolivia au fost declarate urgență internațională. Mai mulți lideri importanți s-au aplecat asupra problemei și au atras atenția că fenomenul este extrem de periculos pentru întreaga planetă.

Planeta traversează o perioadă de schimbări climatice care pot anunța un dezastru. Unele au fost prezise de specialiști, altele apar pur și simplu din vina omului, care nu conștientizează pericolul pe care îl poate provoca.

De la aruncarea unui obiect de plastic pe plajă până la incendiile de vegetație scăpate sub control – toate sunt acțiuni care pun viitorul planetei sub semnul întrebării. De multe ori, cetățenii nu conștientizează riscurile asupra căora se trag semnale de alarmă în repetate rânduri din partea specialiștilor sau a mass-media.

Cel mai recent fenomen scăpat de sub control se întâmplă în pădurea amazoniană. Acolo, zeci de mii de hectare de pădure din Brazilia și Bolivia ard de câteva zile bune. Iar autoritățile sunt depășite de situație.

E motivul pentru care incendiile au fost declarate urgență internațională. Problema ar urma să fie discutată la summit-ul G7, care începe pe 24 august în Franța.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Asta dacă nu cumva liderii vor fi ocupați cu altele.

Incendiile din pădurea amazoniană, urgență internațională: ce fac autoritățile din Brazilia

amazon incendiu brazilia amazonia

Situația din Amazon a fost rezumată simplu și concis de președintele Franței, Emmanuel Macron.

Casa noastră a luat foc. La propriu. Pădurea Amazoniană, plămânii care produc 20% din oxigenul planetei noastre, ard„, a spus Emmanuel Macron pe Twitter.

În tot acest timp, președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, cel despre care specialiștii susțin că este unul dintre cei poartă vina pentru cele întâmplate, continuă să ignore apelurile comunității internaționale.

Fără să conștientizeze pericolul, dă vina pe ecologiști, care ar manipula totul.

„Sugestia președintelui francez ca problemele amazoniene să fie discutate la G7, fără participarea țărilor din regiune, evocă o mentalitate colonialistă nepotrivită, care nu aparține în secolul XXI”
Jair Bolsonaro, președintele Braziliei

Și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat îngrijorarea.

În mijlocul crizei climatice globale, nu ne putem permite mai multe daune unei surse majore de oxigen și biodiversitate. Amazonul trebuie protejat„, a spus el.

Dezastrul provocat de incendiile din Amazon, vizibil din spațiu

Fumul gros și cenușa ridicate de incendiile din pădurea amazoniană sunt vizibile și pe imaginile realizate de NASA în spațiu.

Se poate observa cum regiune Braziliei este acoperită de un fum gros.

De altfel, zilele trecute, orașul Sao Paolo s-a aflat în beznă, timp de o oră, la ora 14:00 după amiază, tocmai din cauza fumului și a cenușii duse de vânt.

E foarte probabil ca incendiile din Amazon să fi fost provocate de oameni. CNN scrie că fermierii, cei care au nevoie de zone largi de teren agricol pentru a-și crește animalele, au organizat o „zi a focului” chiar în ziua în care flăcările au început să mistuiască totul.

Practic, au dat foc pădurii într-o acțiune de defrișare ilegală, făcută sub umbrela autorităților complice, și apoi nu au mai putut controla fenomenul. 

Jair Bolsonaro, presedintele Braziliei

Potrivit ecologiștilor, pădurea amazoniană e considerată ”plămânul planetei”, întrucât produce 20% din cantitatea de oxigen din lume.

WWF atrage atenția că, dacă ar fi arsă în totalitate, impactul va fi devastator și va duce la o schimbarea majoră a climei de pe Terra.

Toți îi cer explicații președintelui Braziliei, Jair Bolsonaro, cel care a acceptat și chiar i-a sfătuit pe fermieri să dea foc pădurii tropicale pentru a-și extinde terenurile agricole pentru turmele de animale.

Numai că ce e bine pentru fermierii brazilieni, e devastator pentru planetă.

Urmăriți Impact.ro și pe