Gospodăriile românești, grav afectatate de majorarea prețurilor. Crescătorii de porci se tem că anul acesta nu vor vinde niciun porc de Crăciun

Elena Avramescu 03.11.2021, 10:12
Gospodăriile românești, grav afectatate de majorarea prețurilor. Crescătorii de porci se tem că anul acesta nu vor vinde niciun porc de Crăciun

Din păcate, în acest an, românii nu se vor bucura de aceeași cantitate de carne de porc direct de la producători, precum în alți ani. Se pare că pesta, preţul mare la furaje, precum şi oferta de neratat a supermarketurilor îi descurajează pe crescătorii care cred că nu-şi vor recupera nici măcar cheltuielile.

Crescătorii de porci se tem că anul acesta nu vor vinde niciun porc de Crăciun

A fost cel mai greu an de până acum pentru crescătorii de porci, iar mulți au renunțat să mai crească animale pentru a le vinde în apropierea Crăciunului. Asta după ce preţul la cereale a crescut foarte mult iar focarele de pestă s-au răspândit în ultimele luni cu o repeziciune acută.

În plus, crescătorii nu reuşesc să-şi înregistreze la DSVSA exploataţiile conform noilor reguli (asta pentru că nu mai au voie să crească mai mult de cinci porci dacă nu au înregistrată ferma la DSVSA şi nu respectă condiţiile impuse). Toate acestea au dus la scăderea dramatică a numărului de suine crescute în gospodărie.

Anul ăsta porcul îl cumpărăm din supermarket. Vă daţi seama, preţul la porumb a crescut de la 0,85 lei/kg la 1,4 lei, noi cu cât să mai vindem porcul? Şi dacă ceri 15 lei „în viu“, asta înseamnă 21 lei/kg în carcasă. De ce să ia de la noi şi să nu ia cu 15 lei din supermarket?, a spus Traian Gârtan, un fermier care în decursul anului trecut a vândut porci celor care au vrut să cumpere „de la ţărani“, dar pentru anul curent nu are deloc cereri.

În plus, pesta este un alt motiv care a reușit să decimeze efectivele. Ceea ce este și mai grav este faptul că politica dusă de DSVSA nu a putut să ţină epidemia de pestă porcină africană în frâu.

Pesta porcina ia amploare in judetul Ialomita
Porci

La noi în localitate s-a raportat un singur focar, dar lumea a tăiat pe capete peste tot, a vândul, cei care nu mai au animale în gospodărie au cumpărat, pentru că poate fi consumată carnea, au aruncat resturile pe unde le-au aruncat, iar noi vrem să scăpăm de pestă. Oamenii n-au mai raportat, pentru că nu au, toţi, porcii crotaliaţi şi nu primeau despăgubiri. De scăpat, nu mai scăpăm, a mai spus crescătorul, potrivit Adevărul.

Pe lângă asta, în judeţul Olt, din 112 localităţi sunt focare active în aproape un sfert şi, cel mai probabil, mult mai multe nedeclarate/nedepistate. De asemenea, cinci exploataţii comerciale au fost afectate în ultimele luni, zeci de mii de porci fiind neutralizaţi.

În numai doi ani, efectivele de porci din Bobiceşti s-au înjumătăţit, ținând cont că în trecut aproape nu era o gospodărie fără animale, iar acum poate doar o familie din 10 mai taie de Crăciun porc crescut în coteţul din curte. Se pare că cei mai mulți consumatori preferă să cumpere carnea din supermarket, chiar dacă ştiu că nu are aceeaşi calitate și același gust.

Le-am cam redus, efectivele. Să ştiţi că e cam treabă generală acest interes scăzut, nu se caută nici ăla adult, nici cel mic. Dacă altădată întrebau, acum e mai greu. Supermarket-ul, de acolo vine treaba. Ăi bătrâni, marea majoritate, s-au dus… Ei se ocupau cu de toate, şi cu vacă, şi cu oaie, şi cu capră, şi cu porc, ăi tineri au plecat în afară şi au rămas foarte puţini care se mai ocupă. La porc sunt cu vreo 400 mai puţini ca anul trecut, la nivel de localitate. Undeva pe la 900 de capete mai sunt, crotaliate, a spus și medicul veterinar Marian Badea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...