Vaslui: Pesta porcină africană lovește dur. Unde s-a depistat un nou focar de infecție

Elena Avramescu 02.02.2021, 12:42
Vaslui: Pesta porcină africană lovește dur. Unde s-a depistat un nou focar de infecție

Pesta porcină africană lovește dur. În ultimele luni fost confirmate focare de pestă porcină africană în mai multe gospodării și pe mai multe fonduri de vânătoare din județ, iar  zilele trecute, a fost depistată prezența virusului și într-o gospodărie din localitatea Mireni, comuna Coroiești.

Pesta porcină africană lovește dur

În cursul zilei duminică, 31 ianuarie, reprezentanții Prefecturii Vaslui și ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui au anunțat că Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat prin buletin de analiză suspiciunea unui focar de pestă porcină africană într-o exploatație non-profesională din localitatea Mireni, comuna Coroiești.

În acest sens, DSVSA Vaslui și Instituția Prefectului au decis să facă un apel către primari, consiliile locale și către cetățeni, rugându-i să trateze cu multă responsabilitate acțiunile care țin de prevenirea răspândirii virusului, recomandând să fie respectate cât mai strict toate acțiunile impuse de autoritățile competente. Astfel, orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgență medicului veterinar sau autorităților publice locale.

Pesta porcina africana loveste dur
Pesta porcina africana loveste dur in Vaslui

Facem apel din nou, pe această cale, la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Precizăm că, în cazul confirmării unui focar de pestă porcină africană la porcinele din gospodăriile populației care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despăgubiți, în condițiile respectării legislației sanitar-veterinare. Totodată, atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop, sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic, au spus reprezentanții Prefecturii Vaslui.

La DSVSA Vaslui, cetățenii pot sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor prin intermediul numărului de telefon 0235/421.121, al fax-ului 0235/421.278 și a e-mail-ului [email protected].

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...