Pesta porcină ia amploare în judeţul Ialomiţa. Ce număr uriaș de animale vor fi ucise la Ferma din Căzăneşti

Elena Avramescu 30.09.2021, 17:54
Pesta porcină ia amploare în judeţul Ialomiţa. Ce număr uriaș de animale vor fi ucise la Ferma din Căzăneşti

Situația devine alarmantă în judeţul Ialomiţa, unde virusul ucigaş a intrat într-unul dintre cele mai mari combinate de creştere a porcilor. Prin urmare, la Ferma din Căzăneşti vor fi eutanasiate peste 23.000 de animale.

Pesta porcină ia amploare în judeţul Ialomiţa

În acest sens, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor a hotărât să fie începută sacrificarea preventivă a tuturor suinelor cu scopul de a împiedica răspândirea virusului şi în gospodăriile cetăţenilor. Astfel că existenţa focarului a fost confirmată la data de 24 septembrie, la efectivul de porci din exploataţia SC FermePlus SRL Căzăneşti, tocmai de aceea s-a instituit în jurul acestuia o zonă de protecţie de 3 kilometri, pe raza localităţilor Căzăneşti, Ciochina şi exploataţiei comerciale SC Agrisol Int.Ro SRL.

Potrivit reprezentanţilor Instituţiei prefectului Ialomiţa, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului se instituie zona de supraveghere ce include localităţile: Orezu, Piersica, Borduşelu, Marsilieni, Orboieşti, Andrăşeşti, Crunţi, Rovine, Balaciu, Sărăţeni şi Munteni Buzău.

Pesta porcina ia amploare in judetul Ialomita
Pesta porcina ia amploare in judetul Ialomita

Se pare că virusul a intrat atunci şi într-o fermă din Urziceni, cu 1.861 de suine. În acest sens, câţiva porci au murit din cauza bolii iar ceilalţi au fost eutanasiaţi. Autorităţile sanitar veterinare au declarat că în cele mai multe cazuri virusul s-a răspândit datorită neglijenţei proprietarilor.

Cauzele pot fi multiple. DSVSA Ialomiţa a identificat în această vară două focare în care un porc a fost aruncat în lacul de acumulare de la Dridu, altul a fost aruncat la marginea localităţii Făcăieni, altul în localitatea Armăşeşti, în zona gării. Din anchete putem spune că 80 la sută din focare sunt prin circulaţia persoanelor, a spus Dragoş Păun, consilier cu atribuţii şef serviciu Sănătate şi bunăstare animale din cadrul DSVSA Ialomiţa.